Medicul Adrian Marinescu, avertisment cu privire la variola maimuței. Care sunt persoanele expuse infectării

Medicul Adrian Marinescu, avertisment cu privire la variola maimuței. Care sunt persoanele expuse infectăriiVariola maimuței. Sursa foto: trm.md

Specialistul Adrian Marinescu transmite că românii care s-au născut după anul 1979 prezintă un risc mai mare de a contracta virusul variolei maimuței, asta pentru că din acel an, vaccinarea împotriva variolei nu a mai fost obligatorie la noi în țară. Dimpotrivă, cei născuți înainte de 1979 au imunitate contra bolii, pentru că întreaga populație a țării fusese vaccinată, spune medicul.

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balș” din București, spune că variola maimuței este o afecțiune riscantă pentru populația născută după anul 1979.

Persoanele care nu au fost vaccinate împotriva variolei riscă să sufere de variola maimuței, spune specialistul

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani.

Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, spune medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balș” din București.

Un nou caz de variola maimuței. Bărbatul a avut contact cu primul pacient diagnosticat în România

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, 16 iunie, că a fost confirmat un nou caz de variola maimuței, acesta fiind al patrulea caz în România. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact al primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat la un spital din București pe 15 iunie. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Ministerul Sănătăţii a mai declarat că starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat.

Ministrul Rafila a fost întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaților la această boală, având în vedere cele trei cazuri existente în România.

„Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-şi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecţioase”, a explicat Alexandru Rafila.