Update. Un nou caz de variola maimuței în România. Am ajuns la 5. Pacientul de 37 de ani, izolat la domiciliu
- Antonia Hendrik
- 21 iunie 2022, 15:11
Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat, luni, în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, a anunțat Ministerul Sănătății. Bărbatul a fost diagnosticat în cursul zilei de luni, în urma investigațiilor de laborator. Potrivit ministerului, boala a debutat cu 4 zile, înainte de a fi diagnosticat. Pacientul a primit tratament simptomatic și se află în izolare. Bărbatul diagnosticat astăzi este un contact al acestui pacient.
UPDATE: Un al cincilea caz de infectare cu variola maimuței a fost raportat în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 37 de ani, care a acuzat primele simptome încă din data de 18 iunie 2022. Medicii au confirmat prezența infecției cu variola maimuței astăzi, 21 iunie, în urma unor teste de laborator efectuate. Bărbatul se confruntă cu o formă ușoară de manifestare a bolii, fiind izolat la domiciliu.
Știre inițială: Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, 16 iunie, că a fost confirmat un nou caz de variola maimuței, acesta fiind al patrulea caz în România. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Ministerul Sănătăţii a mai declarat că starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat.
Trebuie evitate relațiile intime întâmplătoare
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat evitarea relaţiilor întâmplătoare cu persoane necunoscute, precizând că această boală este până în prezent transmisă mai degrabă pe cale sexuală. Riscul de a face variola maimuței în România este scăzut, dar este important să cunoașteți simptomele. Oricine are o erupție cutanată care arată ca variola maimuței și a fost expus la virus ar trebui să discute cu medicul de familie.
Ministrul Rafila a fost întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaților la această boală, având în vedere cele trei cazuri existente în România.
„Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-şi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecţioase”, a explicat Alexandru Rafila.
Rafila recomandă folosirea prezervativului
Ministrul Rafila a mai spus, întrebat dacă recomandă şi folosirea prezervativului, că aceasta este o metodă care ar scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală.
„Totdeauna, când vorbim de o boală cu transmitere sexuală, prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă, ştiţi că cea mai infailibilă metodă este abstinenţa, aşa scrie în literatura din specialitate, dar folosirea corectă a prezervativului este o metodă care va scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală şi se dovedeşte că această boală este, în momentul de faţă, transmisă mai degrabă pe calea sexuală”, a subliniat Alexandru Rafila.