Mesajul ÎPS Daniel la moartea Patriarhului Irineu al Serbiei: „Ne rugăm lui Hristos”

Mesajul ÎPS Daniel la moartea Patriarhului Irineu al Serbiei: „Ne rugăm lui Hristos”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe cu prilejul încetări din viață a Patriarhului Irineu al Serbiei.

Patriarhul Daniel a transmis, în numele ierarhilor, clericilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române condoleanţe frăţeşti membrilor Sfântului Sinod şi întregii Biserici Ortodoxe Sârbe, la trecerea la cele veşnice a Patriarhului Irineu al Serbiei.

„Cu profundă durere, am aflat despre moartea iubitului nostru frate în Hristos, vrednicul de pomenire Irineu, Patriarhul Serbiei, o venerabilă şi cunoscută personalitate a Ortodoxiei contemporane. Împărtăşim suferinţa provocată de această grea încercare şi adresăm, în numele ierarhilor, clericilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, condoleanţe frăţeşti membrilor Sfântului Sinod şi întregii Biserici Ortodoxe Sârbe”, se arată în mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care continua:

„Ne rugăm lui Hristos, Domnul nostru, Cel ce este învierea şi viaţa, să odihnească împreună cu cei drepţi sufletul Patriarhului Irineu în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi. Veşnica lui pomenire din neam în neam!”

Ne puteți urmări și pe Google News

Patriarhul Irineu răpus de noul coronavirus

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe contul său oficial de Instagram.

„Am fost onorat să vă cunosc. Oameni ca Preafericirea Voastră nu pleacă niciodată”, a scris Vucic sub o fotografie în alb-negru a patriarhului.

Patriarhul Irineu al Serbiei, în vârstă de 90 de ani, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus la 4 noiembrie, fiind internat de atunci într-un spital militar din Belgrad. El s-a îmbolnăvit după ce a luat parte, la 1 noiembrie, la funeraliile mitropolitului Amfilohie, cel mai înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, care a decedat, la rândul său, din cauza COVID-19.

Starea de sănătate a Patriarhului Irineu s-a agravat în cursul dimineţii de joi, 19 noiembrie, când a fost intubat, iar decesul a survenit câteva ore mai târziu.

Patriarhul Irineu a fost un conservator care exercita şi o influenţă politică majoră în Serbia. Acesta s-a opus categoric independenţei Kosovo, fosta provincia sârbă locuită majoritar de albanezi, considerată leagănul medieval al creştinătăţii ortodoxe sârbe şi unde se află unele din cele mai importante mănăstiri ale acestei Biserici.