Poliţia a urmat sfatul Patriarhului Irineu: fără paradă Gay Pride la Belgrad

Poliţia a urmat sfatul Patriarhului Irineu: fără paradă Gay Pride la Belgrad

Poliţia din Serbia a interzis şi anul acesta parada Gay Pride la Belgrad, invocând motive de securitate şi conformându-se astfel cererii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sârbe de a interzice acest eveniment.

Poliţia sârbă a declarat că interzice desfăşurarea Gay Pride, prevăzută să aibă loc la Belgrad sâmbătă, 6 octombrie, pentru a evita o repetare a violenţelor din 2010, când grupări ultranaţionaliste i-au atacat pe participanţii la paradă, declanşând altercaţii cu forţele de ordine soldate cu peste 100 de persoane rănite.

Autorităţile sârbe au interzis şi anul trecut parada Gay Pride.

Interdicţia a fost anunţată după ce Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Irineu, i-a cerut primului ministru Ivica Dacic să interzică parada de sâmbătă. Acesta a declarat într-o scrisoare adresată şefului guvernului că o astfel de "paradă a ruşinii" ar arunca o "umbră morală" asupra Serbiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe i-a cerut, de asemenea, premierului Dacic "să împiedice inaugurarea scandaloasei expoziţii de fotografie a artistei suedeze Elisabeth Ohlson Wallin", programată pentru miercuri seară, la Belgrad, în cadrul acţiunilor legate de Gay Pride, scrie AP, preluată de Agerpres.