Medvedev, „îngrijorat“ de relaţia Rusia-Occident

Medvedev, „îngrijorat“ de relaţia Rusia-Occident

Preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a declarat „îngrijorat“ de lipsa de „înţelegere reciprocă“ între Rusia şi Occident pe tema problemelor de securitate, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o ieri la Berlin, informează AFP.

„Tendinţele de diminuare a spaţiului de înţelegere reciprocă în politica euro-atlantică, mai ales în probleme de securitate mondială şi europeană (...), ne îngrijorează“, a declarat Medvedev, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel.

Preşedintele rus, care a efectuat la Berlin prima sa vizită în Occident, a trecut în revistă toate punctele de divergenţă dintre Rusia şi Occident - instalarea scutului american antirachetă în Cehia şi Polonia, Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa pe care Rusia l-a suspendat recent din cauza refuzului occidental de a-l ratifica. Medvedev a menţionat şi cel mai grav punct de dezacord - extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Intenţia Ucrainei şi Georgiei de a adera la NATO cu susţinerea Washingtonului a generat critici dure din partea Rusiei.

Tot în conferinţa de presă, liderul de la Kremlin a pledat pentru deschiderea Europei la investiţiile ruseşti, declarând, totodată, că doreşte o dezvoltare a afacerilor germane din Rusia. În cursul vizitei la Berlin, Medvedev a respins o intervenţie a diplomaţiei germane pentru eliberarea fostului preşedinte al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, încarcerat pentru fraudă fiscală.

Ne puteți urmări și pe Google News