Medicii pediatri avertizează! Victimele pandemiei care suferă în tăcere. Raport devastator: Mor pe capete

Medicii pediatri avertizează! Victimele pandemiei care suferă în tăcere. Raport devastator: Mor pe capeteSursa: Pixabay

Peste 400 de copii se află internaţi cu diagnostic de Covid-19 în spitalele din ţară, din care circa 20 se află în stare gravă la ATI. Specialiștii atrag atenția asupra complicațiilor pe termen lung ale infectării cu noul coronavirus la copii, respectiv sindromul inflamator multisistemic și long Covid.

La dezbaterea organizată de Salvați Copiii România, cei mai buni medici pediatri din țară și-au spus opiniile în legătură cu modul în care pandemia afectează copiii și spitalele de pediatrie. Au participat medicii Mihai Craiu (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”), Alexandru Ulici (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”), Alexandru Rafila (Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”) și Mihai Gafencu (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara).

„Principala necesitate e resursa umană. Este de spus că rata de burnout și chiar tentativă de suicid reușită e cea mai mare dintre toate profesiile din lume în anul pandemiei. Nu e o văicăreală că nu mai putem. E un apel la rațiune. Nu se poate lucra așa. De la părinți ar trebui un pic de rațiune, dacă sunt copiii puțin bolnavi, să îi țină acasă”, a spus doctorul Mihai Craiu.

Atâtea tentative de suicid câte am văzut de când a început pandemia la copiii mai mari n-am văzut în zeci de ani de meserie

La copii, problemele legate de SARS-CoV-2 sunt mai degrabă în viitor, a mai spus Craiu. „Adică este vorba despre sindromul inflamator multisistemic – MIS-C – şi ceea ce se numeşte PACS – Post Acute COVID Syndrome (sau long COVID). Acestea vor fi probleme serioase peste vreo două luni de acum încolo”, a avertizat universitarul. „Ne aşteptăm la un astfel de pacient şi, din păcate, 1% din aceste forme foarte grave de complicaţie inflamatorie post-COVID poate să şi decedeze. Pe cifrele din România, ne aşteptăm să avem unul sau două decese de aceste fel”.

„Adică, exact cei care ar putea fi vaccinaţi. Teoretic, riscul cel mai mare de complicaţii tardive îl au adolescenţii, iar riscul cel mai mare de mortalitate imediată există la sugarii foarte mici şi la adolescenţi – deci la capetele de vârstă ale pediatriei. Aici sunt problemele mari. Mortalitatea cea mai mare e la sugarul cu comorbidităţi”, a mai declarat doctorul Mihai Craiu.

Există long COVID şi la copii, cu manifestări neurologice

„Mult mai rar decât la adulţi. Datele din Suedia – unde ştim că nu au fost închise grădiniţele şi şcolile – arată că la aproape 2 milioane de copii, 15 au făcut sindrom inflamator multisistemic şi/sau long COVID, adică un copil la 130.000”.

Înainte de a decide ce trebuie să facem cu şcolile şi cu comunităţile, trebuie să ştim sigur două lucruri: „Închiderea şcolilor are impact psiho-social şi regresiv asupra copiilor mici, iar la adolescenţi creşte de 3-4 ori numărul cazurilor de anxietate şi de depresie. În multe ţări din lume s-a observat o creştere a incidenţei suicidului la adolescent. Şi eu ca medic de urgenţă pediatrică pot să vă spun că atâtea tentative de suicid câte am văzut de când a început pandemia la copiii mai mari n-am văzut în zeci de ani de meserie. Se întâmplă ceva cu sufletul copiilor pe care-i îngrijim”, aspus droctorul Craiu.

Mesaj disperat: Avem nevoie de medici

Prof.dr. Alexandru Ulici, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti: „Avem nevoie de medici, în primul rând, de o structură care poate să facă faţă la cerinţele unei secţii. Crearea de paturi noi de ATI ridică o mare problemă, noi avem norocul că tot ce e cablu electric e de cupru, situaţia de a se supraîncălzi e mai mică decât la spitalele care au cablu de aluminiu. În patru prize se bagă aparate ca pentru 12 prize, ceea ce înseamnă o creştere a rezistenţei, se supraîncălzeşte sistemul, riscul de incendii e foarte mare“, a spus profesorul Alexandru Ulici.

Mihai Craiu: „Este de spus că rata de burnout şi chiar tentativă de suicid reuşită e cea mai mare dintre toate profesiile din lume în anul pandemiei. Nu e o văicăreală că nu mai putem. E un apel la raţiune. Nu se poate lucra aşa. De la părinţi ar trebui un pic de raţiune, dacă sunt copiii puţin bolnavi, să îi ţină acasă“, a subliniat medicul.

Organizația Salvați Copiii România a lansat un apel urgent

În acest context, Organizația Salvați Copiii România a lansat un apel urgent, pentru dotarea prioritară a Maternității Bucur, devenită linie Covid-19 și a Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, unde e nevoie de rampe de oxigen și ventilatoare performante.

Maternitatea Bucur din București, transformată în unitate Covid-19, are nevoie de suplimentarea aparaturii existente în prezent cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturația de oxigen și frecvența cardiacă, pentru a face față numărului crescut de cazuri de nou-născuți din mame Covid pozitive. În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi și nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă. De la începutul pandemiei, medicii Maternității Bucur au îngrijit 516 nou-născuți proveniți din mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceștia, 104 au avut complicații medicale din cauza prematurității și au avut nevoie de supraveghere și îngrijire medicală adecvată. Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, inclusiv copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât din sistemul public, cât și din cel privat.

Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iași e într-o situație de urgență. Medicii au nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie și unul pentru pediatrie). Este singura unitate care asigură patologia gravă și foarte gravă din neonatologie și pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienții internați au nevoie de tehnologie de ultimă generație pentru tratament și monitorizare.

Medic: Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă, o săptămână, o lună, numai cu pacienţi COVID-19

Dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală, a scris pe pagina sa de socializare: „Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă, o săptămână, o lună, numai cu pacienţi COVID-19. Ar merita să vadă cum intri cu orele în zona roşie şi nu ştii când ieşi. Cum fiecare mămică internată are propriile întrebări, iar tu nu mai ai suflu după ore şi ore în şir în zona roşie cu costumul PPE. Cum treci prin sălile de naşteri şi vezi cum se degradează starea mamei şi a fătului şi intri în urgenţă să scoţi un prematur pentru ca să dai o şansă ambilor”, a mai scris medicul ginecolog în postarea sa.

 

Ne puteți urmări și pe Google News