Cea mai puternică armă împotriva Covid, gata de atac. Luată la timp, nu ajungi la ATI. Ce spun cercetătorii despre super pilula anti-Covid 

Cea mai puternică armă împotriva Covid, gata de atac. Luată la timp, nu ajungi la ATI. Ce spun cercetătorii despre super pilula anti-Covid  Sursa: Pixabay

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că studiază datele privind eficacitatea super pilulei anti-Covid, produsă de Merck.

Molnupiravir este un medicament oral sub formă de pastile anti-COVID-19, dezvoltat de Compania farmaceutică americană Merck .OMS a subliniat că  “ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei”. S-a constatat că pilula minune reduce spitalizările cu 50%, conform studiilor clinice de fază a treia.
OMS a declarat că pastila de la Merck “poate fi o nouă armă împotriva Covidului”, deși mulți cercetători spun că produce o boală mortală. “Este un progres interesant, deşi trebuie să vedem toate datele complete”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Compania Merck a anunţat luni că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale anti-COVID-19 care, potrivit unui studiu clinic, reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această maladie.

Acest tip de tratament cu pastile, uşor de administrat, este extrem de aşteptat şi considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei

Christian Lindmeier a precizat că vaccinurile şi medicamentele împotriva COVID-19 nu sunt singura armă de combatere a noului coronavirus, amintind că purtarea măştilor sanitare şi distanţarea fizică sunt de asemenea utile, mai ales pentru persoanele care nu au încă acces la produse farmaceutice, potrivit Agerpres.

Pentru cererea sa de autorizare, Merck se bazează pe un studiu clinic realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor pacienţi cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi cel puţin un factor de risc agravant. Toţi pacienţii au primit tratament timp de cinci zile de la primele simptome.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Super pilula anti-Covid” așteptată de o planetă întreagă, desființată de cercetători. Provoacă o boală mortală

Rata de spitalizare sau de deces la pacienţii care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% în rândul celor care au primit un placebo. Niciun deces nu a fost reportat în rândul persoanelor tratate cu Molnupiravir, comparativ cu opt cazuri în al doilea grup de studiu.

Organizaţia Medici Fără Frontiere (MSF) a precizat că noul medicament poate reprezenta un mare progres, mai ales în ţările cu rate scăzute de vaccinare, dar a atras atenţia ca atât Merck cât şi alte companii să aibă în vedere ca acest de tratament să fie disponibil la un preţ accesibil tuturor.

MSF a calculat că, un tratament de cinci zile cu Molnupiravir la preţul pieţei poate ajunge la 700 de dolari, însă dacă medicamentul este fabricat în India, preţul ar putea scădea până la 20 de dolari.

Toți oamenii de știință și medicii care au insistat asupra faptului că medicamentul „revoluționar”  molnupiravir produs de Merck este extrem de sigur, sunt contrazişi

Potrivit unui raport publicat joi de Barron’s, unii oameni de știință sunt îngrijorați de faptul că medicamentul – care ar reduce spitalizările la jumătate, ar putea provoca cancer sau malformații congenitale.

Este prea periculoasă pentru a avea un profil de siguranță puternic, susţine dr. Scott Gottlieb într-un interviu în ziua în care Merck a publicat prima dată cercetarea. Este perfect de înțeles de ce Merck ar putea alege să reducă acest risc de siguranță: presupunând că este aprobat, se așteapta ca medicamentul să fie unul dintre „cele mai profitabile droguri existente vreodată” – acesta fiind un motiv pentru care acțiunile lui Merck au crescut două cifre după anunţ.