Descoperire incredibilă. S-a identificat un anticorp care poate neutraliza toate variantele de SARS-CoV-2
- Antonia Hendrik
- 11 octombrie 2021, 07:03
Noi cercetări efectuate la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis indică faptul că trei variante noi, cu răspândire rapidă, ale virusului care provoacă COVID-19 pot sustrage anticorpii care acționează împotriva formei originale a virusului care a declanșat pandemia.
Au testat anticorpi din sângele șoarecilor, hamsterilor și maimuțelor care fuseseră vaccinaţi cu un ser experimental COVID-19
Cercetătorii au testat variantele împotriva anticorpilor din sângele persoanelor care s-au recuperat de la infecția cu SARS-CoV-2 sau au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer. De asemenea, au testat anticorpi din sângele șoarecilor, hamsterilor și maimuțelor care fuseseră vaccinate cu un vaccin experimental COVID-19 , dezvoltat la Washington University School of Medicine, care poate fi administrat prin nas. Varianta B.1.1.7 (Marea Britanie) ar putea fi neutralizată cu niveluri similare de anticorpi necesari pentru neutralizarea virusului original. Dar celelalte două variante au necesitat de la 3,5 la 10 ori mai mult anticorp pentru neutralizare.
Apoi, au testat anticorpi monoclonali: replici produse în masă ale anticorpilor individuali, care sunt extrem de buni în neutralizarea virusului original. Când cercetătorii au testat noile variante virale împotriva unui grup de anticorpi monoclonali, rezultatele au variat de la în general eficiente la complet ineficiente.
Cercetătorii au dat peste un anticorp rezistent la toate variantele Covid
Pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 se răspândește pe planetă, apar din ce în ce mai multe tulpini ale acestuia. Oamenii de știință nu sunt absolut siguri că vaccinurile dezvoltate pe baza variantelor originale ale virusului vor funcționa la fel de bine cu versiunile lui mutante, așa că nu încetează să cerceteze diferiți anticorpi împotriva SARS-CoV-2.
Pentru a infecta o celulă, coronavirusul folosește proteină spike
Deoarece fiecare variantă de virus a avut mai multe mutații în gena spike, cercetătorii au creat un grup de viruși cu mutații unice, astfel încât să poată analiza efectul fiecărei mutații. Cea mai mare parte a variației eficacității anticorpilor ar putea fi atribuită unei singure modificări a aminoacizilor în proteina spike.
Această modificare, numită E484K, a fost găsită în variantele B.1.135 (Africa de Sud) și B.1.1.248 (Brazilia), dar nu și B.1.1.7 (Marea Britanie). Varianta B.1.135 este răspândită în Africa de Sud, ceea ce ar putea explica de ce unul dintre vaccinurile testate la oameni a fost mai puțin eficient în Africa de Sud decât în SUA, unde varianta este încă rară, a spus Diamond.
Cu ajutorul receptorilor RBD, acesta se atașează la receptorul ACE2 și, prin el, se deplasează prin corpul uman. O modalitate de a combate virusul este de a opri proteina spike să se lege la ACE2. Acest lucru poate fi realizat, în special, prin așa-numiții anticorpi neutralizanți.