Evenimentul Zilei > Social > Medicii de familie nu vor să se implice în campania de vaccinare: Este mai puțin decât ne așteptam
Medicii de familie nu vor să se implice în campania de vaccinare: Este mai puțin decât ne așteptam

Medicii de familie nu vor să se implice în campania de vaccinare: Este mai puțin decât ne așteptam

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a clarificat în ce proporție medicii de familie vor contribui la procesul de imunizare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că aproximativ 30% din totalul medicilor de familie din România vor participa la campanie și vor face vaccinări în propriile cabinete. Practic, 3.028 de medici de familie din totalul de 10.490 au decis să participe la campania de vaccinare.

Dr. Gheorghiță: „Este mai puțin decât ne așteptam”

„Este mai puțin decât ne așteptam și cât estimam din datele disponibile preliminar”, a precizat Valeriu Gheorghiță. Miercuri va demara proiectul pilot din județul Timiș care îi vizează pe primii medici de familie care vaccinează în propriile cabinete.

A fost demarat trainingul medicilor, sunt transmise procedurile și instrucțiunile, sunt materialele sanitare alocate, azi sunt distribuite. A fost elaborată şi instrucţiunea în baza căreia se va desfăşura procesul de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie, a mai spus dr. Gheorghiță.

Programările se vor face direct la cabinetele medicilor de familie

În cabinetele medicilor de familie vor fi alocate vaccinuri în cazul cărora poate fi asigurat lanțul de frig, respectându-se recomandările de depozitare. Este vorba despre vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson. De asemenea, urmează să fie alocate şi materialele necesare, printre care şi trusele de adrenalină. Programările se fac direct pe listele deschise la cabinete și nu prin platform, Trebuie precizat că vaccinările anti-Covid se vor efectua în afara programului de lucru al medicului de familie. Până la acest moment nu s-a clarificat dacă medicii de familie vor fi plătiți pentru munca lor.

Tot marți, oficialul a anunțat că de miercuri capacitatea de vaccinare pe fiecare flux va crește de la 60 la 90 de persoane pe zi, la Moderna și AstraZeneca, și la 72 de persoane pe zi, la dozele Pfizer. Potrivit acestuia, și capacitatea centrelor cu vaccin Pfizer va fi mărită în viitor. Gheorghiță a mai menţionat că vaccinările prin cabinetele medicilor de familie ar putea începe în 4 mai.