Medicii avertizează că intoxicația cu must te poate ucide. Care sunt aspectele pe care trebuie să le respecți când îl depozitezi

Medicii avertizează că intoxicația cu must te poate ucide. Care sunt aspectele pe care trebuie să le respecți când îl depozitezi

Medicii și pompierii fac apel la cetățeni să evite să păstreze mustul în spații închise. De asemenea, este recomandat să fie verificate căile de ventilare, precum și concentrația de oxigen din încăperi. În caz contrat, riști să faci o intoxici.

Pompierii de la ISU Neamț au fost sesizați printr-un apel la 112, pe 11 septembrie, că în localitatea Vădurele din comuna Cândești două persoane sunt căzute în beciul unei locuințe.

Acest lucru s-a produs din cauza degajării de dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a mustului depozitat în beci. În acest context, pompierii sosiți la fața locului, echipați cu aparate pentru respirat, au scos din beci două persoane. Este vorba de doi bărbați de 68 și 45 de ani. Cei doi primit îngrijiri medicale la fața locului și au fost duși la UPU Piatra Neamț.

Pompierii au precizat că o persoană care a inhalat cantități mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, grețuri – cu sau fără vărsături –, amețeli, tulburări de vedere, greutate în respirație. Dacă în aer gazul este în concentrație foarte mare, persoana în cauză își pierde cunoștința în câteva minute. Mai mult decât atât, consecințele pot fi grave. „Este foarte important de știut că victima nu își dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare și nici miros”, susțin cei de la ISU Neamț.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recomandări privind intoxicația cu monoxid de carbon

Pentru a evita cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, este recomandat să nu îl puneți la fermentat în spații închise. În plus, nu trebuie să intrați în încăperile în care fierbe vinul fără a asigura o ventilație corespunzătoare. De asemenea, este important să anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.

În același timp, trebuie verificată concentrația de oxigen din încăperea în care intrați. Acest lucru se poate face prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen. În același timp, e important de precizat că sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace sau neurologice.

O altă recomandare este să nu intrați în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecție pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră. Dacă vă aflați într-o astfel de situație, sunați imediat la 112, notează Doctorul zilei.