Iarna crește nivelul de poluare? Explicația experților și sfaturi utile
- Mădălina Dinu
- 11 octombrie 2022, 16:18
Conform experților, iarna nivelul de poluare este mai ridicat pe timp de noapte din cauza unui factor denumit inversiune termică.
În nopțile lungi și reci de iarnă, care sunt de obicei senine și fără vânt, suprafața pământului se răcește rapid și transmite acest frig stratului de aer cel mai apropiat de sol. În zori, acest strat inferior, care ar trebui să fie mai cald și mai puțin dens, este mai rece și mai greu decât straturile superioare, astfel încât este imobilizat. Acest lucru întrerupe circulația obișnuită a aerului, iar poluanții sunt blocați aproape de suprafață, fără nicio șansă de a se dispersa în atmosferă.
Totuși, această inversiune termică este de obicei corectată, atunci când soarele încălzește din nou suprafața pe măsură ce ziua avansează.
Cele mai poluate orașe din România
Cezara Copacianu, communication manager Airly, a explicat de ce iarna avem un nivel de poluare foarte ridicat pe timp de noapte.
„Acesta este un fenomen care se produce în special iarna și de aceea avem noi noaptea nivelul de poluare foarte înalt”, a declarat aceasta în timpul unei conferințe.
„În timpul zilei noi poluăm, iar seara, cum ne-am aștepta în mod normal ca poluarea să se ridice către atmosferă, ea de fapt coboară. Toată poluarea din timpul zilei, pe care noi am produs-o, ajunge la nivelul nostru și noi o respirăm pe timpul iernii”, a subliniat Copacianu.
În România, există atât orașe mai puțin poluate, dar și mai poluate, motivele poluării fiind diferite de la un context la altul.
„Constanța și Tulcea, de exemplu, sunt orașe mai puțin poluate datorită poziționării aproape de mare. În București, Ilfov, Iași, Covasna și Dolj sunt niște orașe foarte poluate”, a mai subliniat reprezentanta Airly, citată de Hotnews.
„Dacă ne uităm la orașele mari, discutăm în special de trafic intens. În general acesta este factorul principal. Dacă ne uităm la orașe mai mici care sunt intens poluate, deși nu vorbim de un trafic, putem vorbi de o activitate intens poluantă. Putem discuta de activitatea unei fabrici”.
Ce puteți face pentru a avea grijă de calitatea aerului
Pe lângă condițiile naturale permanente (localizarea geografică) și cele temporare (inversiunea termică), există, de asemenea, o creștere a emisiilor de poluanți. Sărbătorile de Crăciun sunt însoțite de focuri de tabără, de utilizarea de articole pirotehnice și de un flux crescut de vehicule.
Cercetătorii de la Institutul de Științe Atmosferice și Schimbări Climatice profită de ocazie pentru a împărtăși câteva recomandări, valabile pentru orice perioadă a anului.
Utilizați produse ecologice. Ardeți gazul LP în mod eficient și întrețineți corespunzător încălzitorul de apă. Dacă este posibil, instalați un acoperiș verde, pentru că acesta generează oxigen, reține dioxidul de carbon și ajută la reducerea efectului de „insulă de căldură". Folosiți transportul public.