COD ROȘU. Poluare masivă în Capitală. Efectele asupra sănătății pot fi catastrofale

COD ROȘU. Poluare masivă în Capitală. Efectele asupra sănătății pot fi catastrofale Sursă: captură/ aerlive.ro

Senzorii Urad Monitor indică un val de poluare masivă în capitala României, miercuri dimineață, 16 februarie. Alerta privind indicele calității aerului (ICA) este la „nivel foarte ridicat”. Harta Bucureștiului dezvăluie că valoarea admisă a poluanților, în special a particulelor mai mici de 2,5 microni, a fost depășită.

COD ROȘU în București. Este poluare masivă în capitala României, pentru care harta Urad Monitor indică doar alerte roșii. Fenomenul este reprezentat de prezența particulelor în suspensie și a gazele nocive din aer.

Miercuri, PM2,5 - particulele în suspensie cu diametru mai mic de 2.5 microni - au întrecut valoarea normală admisă astfel încât aerul este greu de respirat în multe regiuni ale Capitalei.

COD ROȘU de poluare în București

Diferența dintre PM2,5 și particulele poluante mai mari este că, în general, cele din urmă sunt filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme de sănătate la fel de grave.

Ne puteți urmări și pe Google News

Particulele PM2,5 se pot infiltra în căile respiratorii și plămânii populației și pot conduce la dezvoltarea unor afecțiuni serioase de sănătate. Toate persoanele pot începe să resimtă efecte asupra sănătății; membrii grupurilor cu sensibilități pot resimți efecte mai grave.

„Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare. Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Copiii sub 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil”, avertizează specialiștii.

ICA indică un „nivel foarte ridicat” de pericol

ICA, indicele care atrage atenția asupra regiunilor ce prezintă probleme de calitate a aerului, se află sub amenințarea unei alerte indicând un „nivel foarte ridicat” de pericol în București.

Calitatea aerului se determină pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane și, de asemenea, în funcție de valoarea cea mai proastă a poluanților analizați.

În altă ordine de idei, PM2,5 au mai atins valori periculoase și pe 11 februarie.

Un raport al ONU, publicat pe 15 februarie, arată un fapt cu totul alarmant. Poluarea la nivel mondial, produsă de țări și marile companii cu activități în producție, au provocat mai multe decese decât pandemia de coronavirus. ONU a solicitat adoptarea unor măsuri prin care să se interzică folosirea unor substanțe chimice care sunt extrem de toxice.