Poluarea a ucis mai multe persoane decât coronavirusul. Vor fi interzise mai multe substanțe considerate periculoase

Poluarea a ucis mai multe persoane decât coronavirusul. Vor fi interzise mai multe substanțe considerate periculoase

Un raport al ONU arată că poluarea ucide anual peste 9 milioane de oameni, în timp ce pandemia de coronavirus a dus la 5,9 milioane de decese. Se cere interzicerea de urgență a unor substanțe chimice folosite acum pe scară largă.

Un raport al ONU publicat, marți, 15 februarie, arată un fapt cu totul alarmant. Poluarea la nivel mondial, produsă de țări și marile companii cu activități în producție, au provocat mai multe decese decât pandemia de coronavirus, potrivit Reuters.

ONU cere rapid adoptarea unor măsuri prin care să se interzică folosirea unor substanțe chimice care sunt extrem de toxice.

Potrivit acestui raport poluarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice provoacă încălcari pe scară largă ale drepturilor omului. Mai grav este că poluarea a dus la cel puțin 9 milioane de decese premature pe an. Prin comparație pandemia de coronavirus a provocat aproape 5,9 milioane de decese, conform datelor oferite în timp real de Worldometer.

„Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare şi substanţele toxice eşuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi durabil“, scrie autorul raportului, David Boyd, raportor special al ONU.

Ce substanțe vor fi interzise

Având în vedere cifrele îngrijorătoare cu privire la poluare, prin acest raport se cere interzicerea polifluoroalchilului şi perfluoroalchilului, substanţe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele antiaderente pentru gătit, care favorizează apariţia cancerului. Acesta substanțe sunt extrem de periculoase, deoarece nu se descompun în mod natural.

Același raport mai prevede curăţarea rapidă zonelor poluate şi, în cazuri extreme, relocarea comunităţilor afectate. De cele mai multe ori este vorba despre oameni extrem de săraci. În trecut, astfel de relocări au fost făcute în cazul zonelor afectare de testările nucleare sau atunci când au devenit nelocuibile din cauza dezastrelor naturale.

Transportul, un mare  poluator

Transportul este o mare provocare în materie de poluare la nivel mondial. Este practic singurul domeniu în care emisiile de gaze cu efect de seră (GES) nu au scăzut în perioada 1990 – 2019 în Uniunea Europeană. Mai grav este că a înregistrat o creștere de 33%. În acest context, deși trebuie să construim mai multe drumuri, trebuie să punem accentul în primul rând pe echiparea acestor drumuri pentru viitor și trebuie să investim mult mai mult în alternative durabile, cum ar fi căile ferate și rețelele sigure pentru călătorii active. Utilizarea exclusivă a autoturismelor electrice este o soluție, dar una pe termen lung

Ne puteți urmări și pe Google News