Evenimentul Zilei > Social > Maternitățile, lăsate fără bani pentru copiii prematuri
Maternitățile, lăsate fără bani pentru copiii prematuri

Maternitățile, lăsate fără bani pentru copiii prematuri

Organizațiile neguvernamentale avertizează că decizia oficialilor de a tăia la jumătate fondurile alocate îngrijirii copiilor născuți înainte de vreme va crește mortalitatea infantilă.

Pentru prima dată din 1994, România riscă să înregistreze o creștere a ratei mortalității infantile din cauza scăderii la jumătate a fondurilor destinate copiilor prematuri, atenționează într-un apel public „Salvați Copiii”. Medici neonatologi din toată țara spun că nu mai pot face față îngrijirii copiilor pentru care costurile sunt uriașe.

Dr. Mihaela Demetrian, de la Maternitatea Filantropia, spune că pentru anul 2014 „bugetul solicitat a fost de 500.000 de lei (după numărul cazurilor de nașteri premature de anul trecut), însă am primit doar 72.000 de lei, drastic diminuat. Am depus memorii la Ministerul Sănătății, la Institutul de Ocrotire al Mamei și Copilului, la Direcția de Sănătate Publică, fără niciun răspuns. Costurile tratamentului prematurilor este foarte mare: o cutie de surfactant costă peste 2.000 de lei.

Costul estimativ al tratării unui copil cu detresă respiratorie este de 6.000 de lei”. Și la Spitalul Județean Piatra-Neamț, bugetul pentru acești copii s-a redus dramatic. „Vom primi doar 25.000 de lei, dar pe primul trimestru n-am primit nimic încă. Această scădere vine într-un moment foarte dificil, procentul de prematuritate la noi în județ este de peste 10%. Va trebui să cheltuim din bugetul spitalului, care mai are și alte 40 de secții de administrat”, spune dr. Sorana Iftimia.