Evenimentul Zilei > Actualitate > Măsură la nivel naţional după crimele de la Oneşti. Anunţul ministrului de Interne
Măsură la nivel naţional după crimele de la Oneşti. Anunţul ministrului de Interne

Măsură la nivel naţional după crimele de la Oneşti. Anunţul ministrului de Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat luni, că după crimele de la Oneşti a cerut declanşarea unui proces de analiză a petiţiilor şi sesizărilor din ultimii doi ani, astfel încât să se încerce prevenirea unor astfel de tragedii.

Măsură la nivel naţional după crimele de la Oneşti. Anunţul ministrului de Interne. „(n.r. despre agenţii acuzaţi de tortură) Ceea ce s-a întâmplat la Secţia 16 nu face cinste acestor deocamdată angajaţi ai Poliţiei Române. Vreau să spun un lucru foarte clar: avem toleranţă zero faţă de astfel de activităţi, faţă de astfel de indivizi. Opinia publică a fost şocată. O să vă rog să fiţi atenţi la ce se va întâmpla în perioada următoare.

Nu ştiu dacă în sistem intră foarte mulţi  din sursă externă. Ştiu că în ultimii 5 ani au plecat aproape 30.000 de angajaţi, iar resursa umană este esenţială pentru ce facem în MAI. Cred că acum e nevoie de o analiză la rece a tuturor disfuncţionalităţilor din sistem.

(n.r. – despre cazul Oneşti) Am avut raportul preliminar în două etape. Miercuri, când am primit, la o oră după, am anunţat măsurile preliminare despre care am considerat că trebuie luate. A fost componenta legată de neglijenţă în serviciu şi pe de altă parte a fost sesizarea Parchetului.

Noua tulpină
Lucian Bode

Măsură la nivel naţional după crimele de la Oneşti

A doua componentă a raportului preliminar mai prevede o măsură, pe care o anunţ în premieră. Am dispus declanşarea a unui proces de reanalizare a petiţiilor şi sesizărilor din ultimii doi ani, pentru a identifica problemele petenţilor care ameninţă cu săvârşirea actelor de violenţă. Este fezabil acest raport pentru că s-a demonstrat că acolo unde intervenţia este ca la carte şi se analizează din timp astfel de situaţii, putem să prevenim astfel de tragedii.

Vreau să vă dau 3 exemple de reuşită a negocierilor care au fost în această săptămână”, a declarat Lucian Bode în faţa jurnaliştilor.

Între timp, conform ultimelor informaţii, criminalul Gheorghe Moroşan ar putea fi audiat chiar astăzi, la spitalul din Bacău. Aici a fost transferat după ce a primit primele îngrijiri la unitatea medicală din Oneşti. Amintim că acesta a fost împuşcat de forţele de ordine după ce i-a înjunghiat mortal pe cei doi muncitori. Respectivii lucrau în apartamentul pe care Moroşan îl pierduse în urma unei executări silite.