Crima de la Onești. Cei doi muncitori luați ostatici și măcelăriți ar fi putut fi salvați de un coleg

Crima de la Onești. Cei doi muncitori luați ostatici și măcelăriți ar fi putut fi salvați de un coleg

Înainte cu mai puțin de o oră ca Gheorghe Moroșanu, înarmat cu un cuțit cu lama de 40 de centimetri, să îi ia ostatici pe cei doi electricieni, în ”apartamentul groazei” din Onești s-a întâmplat ceva care ar fi putut schimba complet soarta bieților oameni. 

A avut loc o întâlnire care, dacă s-ar fi prelungit, Moroșanu ar fi fost, cel mai probabil, descurajat să mai acționeze. Iar cei doi muncitori ar fi trăit! Cum, din păcate, lucurile nu au stat așa, investigatorii încearcă acum să afle de la singurul martor al tragediei - criminalul care i-a măcelărit pe cei doi - ce s-a petrecut în spatele ușii pe care acesta o baricadase cu o scară proptită în perete. 

Moroșan nu s-a dus la discuții. Se pregătise  pentru violențe extreme

În anchetă, apar noi indicii care ar putea elucida misterul legat de modul în care Gheorghe Moroșan a reușit, la cei aproape 70 de ani, să anihileze doi bărbați mult mai tineri, unul în vârstă de 36 de ani și altul de 52 de ani. S-au vehiculat mai multe ipoteze, toate foarte probabile: sub amenințarea acelui cuțit de mărimea unei săbii le-a legat pe rând mâinile la spate, i-a pus să se lege între ei sau chiar a primit ajutor de la soția sa, Aurelea. 

Oricum, e din ce în ce mai clar că asasinul nu s-a dus în acel apartament doar să discute, ci să-și rezolve problemele prin violență extremă. Asta o dovedește atât cuțitul uriaș cu care s-a înarmat, dar și cele două tuburi de spray paralizant despre care surse din anchetă spun că le-ar fi avut asupra sa tot timpul în care i-a ținut ostatici pe cei doi muncitori. Oameni pe care criminalul i-a executat la capătul a cinci ore de negocieri eșuate cu poliția. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cuțit-sabie și spray iritant lacrimogen, armele criminalului

”În buzunarele pantalonilor săi au fost găsite două tuburi de spray iritant paralizant. Este foarte probabil ca ucigașul să fi pulverizat din continutul lor pentru a-și anihila  victimele, pentru a avea suficient timp să le lege mâinile la spate. Sau poate nu a fost nevoie să le folosească având în vedere că era singura persoană înarmată din încăpere. Poate doar le-a arătat pentru a-i amenința. Și așa cei doi muncitori au fost luați prin suprindere. Se fac anumite teste chimice de laborator care vor răspunde la a multe întrebări legate de folosirea celor două tuburi. Asta dacă nu cumva va povesti chiar el, asasinul”, au explicat surse judiciare.   

La câteva zeci de minute de șansa de a nu fi luați ostatici

În acea zi de 1 martie, în care Silviu Iștoan și colegul său de la Chimcomplex, Dan Pătatu, au fost măcelăriți de Moroșan (68 de ani), lucrurile ar fi putut sta cu totul altfel. Și oamenii poate ar fi trăit. Asta pentru că, înainte cu câteva zeci de minute ca individul să-i ia ostatici pe cei doi, în ”apartamentul groazei” a mai fost cineva. O persoană care, dacă ar mai fi zăbovit acolo ar fi schimbat, probabil, cursul fatidic al derulării evenimentelor sângeroase la care au fost martori, minut cu minut, timp de cinci ore, mascații din trupele speciale, negociatorii și poliția. 

Este vorba de inginerul Dan Jitea care venise să coordoneze începutul de lucrare. După ce s-a asigurat, în urma inspecției locuinței, că cei doi electricieni au ce le trebuie și știu ce au de făcut, omul a plecat. În urma lui a venit însă Moroșan, cu gânduri ucigașe. Acesta l-a sunat pe inginer după un timp și i-a spus că apartamentul e al lui și că muncitorii îi sunt ostatici.  

Așa, Iștoan și Pătatu au fost la câteva zeci de minute de șansa de a nu fi luați ostatici, de a nu fi obligați să privească înspământați și neputincioși, cu mâinile legate la spate, cum soarta le este pecetluită. 

Aurelea, soția asasinului, rămâne în arest

Ancheta în acest terifiant caz este abia la început. Astăzi, când și-a mai revenit și după a doua operație la care a fost supus din cauza rănilor suferite prin împușcarea cu cartușe neletale, Gheorghe Moroșan a răspuns întrebărilor polițiștilor și procurorilor. O primă audiere care s-a derulat în condiții speciale, pe patul de spital, timp de vreo 15 minute. 

Soția criminalului, Aurelea, aflată în postura de complice, a încercat să obțină cercetarea în liberate, dar judecătorii Tribunalului Bacău nu i-au aprobat contestația la măsura arestării preventive, pe care au considerat-o nefondată, așa ca femeia va rămâne în arestul IPJ Bacău.

Ofițerul care a coordonat acțiunea de capturare a criminalului a ajuns la spital  

Povestea de la Onești s-a lăsat, până acum cu patru demiteri: șeful și adjunctul IPJ Bacău și cei  doi ofițeri aflați la comanda Poliției Onești. Comisarul șef Adrian Tuluc, cel care s-a aflat în postura de coordonator al acțiunii, adjunct al șefului IPJ Bacău, i s-a făcut rău la serviciu și, astăzi a fost dus cu salvarea la spital unde a primit îngrijiri medicale. Ofițerul a  acuzat dureri puternice în piept, simptome ce ar fi putut fi ale unui infarct. Polișistul a rămas sub observația doctorilor. Aceștia au spus că a fot un preinfarct.