Evenimentul Zilei > Politica > Marele susținător al integrării României în Schengen este îngrijorat. Coaliția PSD – ALDE e ostilă recomandărilor europene
Marele susținător al integrării României în Schengen este îngrijorat. Coaliția PSD – ALDE e ostilă recomandărilor europene

Marele susținător al integrării României în Schengen este îngrijorat. Coaliția PSD – ALDE e ostilă recomandărilor europene

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cel care a îndemnat statele membre să renunțe la opoziția față de integrarea României în Spațiul Schengen, se află, zielele acestea, la București, alături de alți oficiali europeni.

Marele susținător al integrării României în Schengen este îngrijorat. Coaliția PSD – ALDE e ostilă recomandărilor europene

Președintele Parlamentului Europeam, Antonio Tajani, cel care a îndemnat statele membre să renunțe la opoziția față de integrarea României în Spațiul Schengen, se află, zielele acestea, la București, alături de alți oficiali europeni.

 

Tajani, vicepreședintele Grupului Popularilor europeni, familia politică din care face part și PNL, a avut o întrevedere cu liderul liberalilor, Ludovic Orban, la care s-a arătat îngrijorat de situația din România.

La întâlnirea cu Orban, de marți seara, președintele PE a reafirmat sprijinul său pentru aderarea României la spațiul Schengen și necesitatea respectării rezoluției Parlamentului European privind statul de drept din România și a recomandărilor din raportul MCV.

Cei doi politicieni au dezbătut aspectele care au dus la adoptarea Rezoluției din Parlamentul European privind statul de drept din România. Orban a precizat că atât conținutul Rezoluției, cât și recomandările Raportului MCV exprimă luările de poziție ale Partidului Național Liberal în ceea ce privește încălcările grave ale actualei majorități parlamentare cu privire la independența sistemului judiciar și a standardelor europene din domeniul legislației penale.

 

Președintele PNL a atras atenția oficialului european că reacțiile Guvernului României și a majorității parlamentare PSD – ALDE sunt ostile recomandărilor europene și trădează o atitudine vădit anti-europeană, contrară intereselor României, se arată într-un comunicat de presă.

 

Antonio Tajani a reafirmat că rezoluția Parlamentului European este în apărarea românilor și a statului de drept din România și este necesar ca Guvernul României și majoritatea parlamentară să respecte și să implementeze recomandările conținute în cadrul rezoluției Parlamentului European și în raportul MCV al Comisiei Europene.

 

 Orban a declarat că există îngrijorare din partea oficialului european.

„În egală măsură există îngrijorare. Sigur, principala îngrijorare este privitoare la încalcarea independentei Justiției, la punerea între paranteze a luptei anticorupție, practic la toate  acele componente care tțn de statul de drept, de domnia legii, care sunt extrem de importante și care sunt incluse în art. 2 al Tratatului UE”, a spus liberalul.

Liderul european s-a întâlnit cu mai mulți oficiali români. Miercuri are  loc și întâlnirea Conferinței Preşedinţilor din Parlamentul European cu Guvernul României, în perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. La eveniment vor participa prim-ministrul Viorica Dăncilă, membrii Guvernului României, preşedintele PE, Antonio Tajani, secretarul general al PE, Klaus Welle, şi liderii celor 9 grupuri politice din PE.