Dorel Vișan ocupație neașteptată la 86 de ani. „Numai prostul moare de foame!”
- Mihai Soica
- 12 iunie 2023, 08:25
Dorel Vișan este unul dintre cei mai mari actori ai cinematografiei românești. De câțiva ani, actorul s-a retras din viața publică la țară, într-o localitate aproape de Cluj Napoca, unde s-a apucat de legumicultură.
Actorul este cunoscut pentru felul său direct de a spune lucrurilor pe nume. A jucat în roluri importante și înainte de 1989, dar și după, când a fost distribuit în filme de referință, cum ar fi ”Senatorul melcilor”, unde l-a jucat pe un senator din noua democrație post comunistă.
De aproape doi ani, Dorel Vișan a renunțat la viața publică. A fost și perioada lungă de pandemie, când actorul a decis să se mute la casa lui de la țară, unde se ocupă de grădina de legume.
Nu a mai putut suporta răutatea din lume
De altfel, cei care îl cunosc pe maestru susțin că acesta a devenit foarte atent la produsele pe care le consumă. De aceea, în grădina lui, toate produsele sunt naturale, și nu folosește substanțe chimice.
Când este întrebat de ce s-a mutat la Mărtinești, lângă Cluj Napoca, locuința lui de la țară, Dorel Vișan spune că nu a mai putut suporta ”răutatea din lume”.
„Noi, de la grăuntele de nisip și până la constelații, ne naștem în răutate, creștem în suferință și murim în putrefacție. Rămâne partea cealaltă, care nu putrezește. De aici este omul veșnic. Sensul este ca tot timpul să fim atașat la Tot. Deși noi avem față de Tot o oarecare respingere, pentru că ne distruge propria pornire. Totul ne bagă în Tot, dar dacă le desfacem suntem numai noi. E vorba de a rămâne în ceea ce ești. Nu rămânem în ceea ce suntem. A intrat în lume o estetică a urâtului. Mă uit la lume cum e îmbrăcată. Ce frumos era prin anii 60, când eram eu student, fetele purtau rochițe. Acum, se îmbracă cu tot felul de hondropoance”, a spus actorul.
Grădina de legume pentru o sănătate de fier
Dorel Vișan nu cumpără nicioadată legume. La începutul verii, în fiecare dimineață este în grădina de legume, unde are și un solar, unde a cultivat de toate, ceapă, roșii, vinete sau ardei.
Cel mai important lucru, la cei 86 de ani pe care îi are, este să rămână sănătos. Iar la ata lucrează în două moduri: munca fizică la grădină și produsele bio, nechimizate, pe care, chiar el le produce.
„Am o grădină mare și o seră de doar cincisprezece metri pătrați, dar în care îmi cresc absolut toate cele necesare. Am investit în sănătatea mea. Ceapă verde, usturoi, salată, spanac, castraveți, ardei iute și gras, roșii, de toate îmi cultiv acolo și am tot anul. Îmi fac și răsaduri numai din semințe românești, procurate de la țărani. În grădină pun anual cel puțin 50 de tufe de roșii, fasole, castraveți, cartofi, ardei, gogoșari și varză. Numai cine nu vrea, numai puturoșii și leneșii mor de foame, cu pământul nelucrat”, a mai spus actorul.
Trăiește doar din ce produce
Actorul spune că din roșii își produce sucul necesar pentru anotimpul rece, celebrul bulion, pe care îl prepară după o rețetă tradițională.
O cantitate mare de roșii sunt puse la congelat, iar peste iarnă, atunci când are nevoie să mănânce ceva sănătos scoate câte o legumă pe care o consumă crudă sau o prepară sub formă de salată.
„Pentru roșii, care sunt reginele grădinii, am trei metode de conservare pentru iarnă, pe care vi le destăinui, ca să vedeți cât este de ușor să mănânci sănătos și în anotimpul rece, dacă te organizezi din timp. Roșiile le pun în lada frigorifică, la înghețat, întregi. Iarna le scot, le bag pentru o secundă în apă caldă, apoi le curăț de pieliță. Le las pe o farfurie la dezghețat, le tai în bucăți și adaug ceapă, sau usturoi și ulei. Rezultă o salată aproape ca aceea de vară. A doua metodă de păstrare a roșiilor este sub formă de bulion, pe care-l fierb doar până când dispare spuma. Înainte de a-l pune în sticle, adaug foi de dafin și multe mirodenii „bine mirositoare’. Bulionul îl pun fierbinte, în timp ce fierbe încet, în sticle mici, de 300 ml, pe care le dopuiesc. Pun sticlele pe masă, le acopăr cu o pătură groasă, le țin așa trei zile și apoi le depozitez în cămară”, se mai destănuie actorul.
O a treia metodă de păstrare a roșiilor este este uscarea. Legumele sunt tăiate felii mai groase, după care sunt puse la soare pentru trei zile. Ulterior, acestea sunt puse într-un borcan, peste care se toarnă ulei de măsline, potrivit RomaniaTV.