Marea horă geostrategică: Xi și Putin îi cer lui Biden să facă lumea „pe de trei”

Marea horă geostrategică: Xi și Putin îi cer lui Biden să facă lumea „pe de trei”

China și Rusia transmit administrației Biden semnalul că nu vor permite destrămarea alianței lor în schimbul detensionării relațiilor chino-americane.

Tot în luna decembrie, un grup amfibiu al marinei americane, alcătuit din USS Makin Island și USS Somerset a patrulat în Marea Chinei de Sud și a efectuat exerciții de tragere reale „nescenarizate”, scrie Asia Times.

Ziarul de stat chinez Global Times a înfierat cu mânie exercițiile drept „acțiuni de încordare a mușchilor Statelor Unite” care „ar putea dăuna stabilității regionale” și a declarat că „China trebuie să fie pregătită să înfrunte Statele Unite în Marea Chinei de Sud și în Strâmtoarea Taiwan, indiferent de cine se află la Casa Albă”.

Japonia se teme

Japonia, al cărei sentiment de neliniște a crescut în ultima vreme în legătură cu agresivitatea Chinei și cu perspectiva de a pierde sprijinul președintelui Trump, a invitat țările occidentale care împărtășesc aceleași idealuri să trimită unități militare în Extremul Orient, pentru a da astfel un semnal de unitate pentru menținerea zonei India-Pacific ca o regiune liberă și deschisă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forțele navale americane, franceze și japoneze au efectuat exerciții integrate în Marea Filipinelor, tot luna aceasta, concentrându-se pe războiul anti-submarin.

Un alt exercițiu comun este prevăzut în mai pe o insulă japoneză îndepărtată.

Marea Britanie a programat trimiterea unui portavion cu escortă pentru a efectua exerciții comune cu marina americană și cu cea japoneză la începutul anului nou.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a discutat luna aceasta cu omologul său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, ocazie cu care și-a „exprimat speranța ca o navă germană” să se alăture exercițiilor militare cu marina japoneză în 2021 și „a sugerat că va ajuta eforturilor comunității internaționale pentru garantarea dreptului de trecere al navelor prin Marea Chinei de Sud, dacă o navă militară germană ar traversa aceste ape” pe care Beijingul le revendică.

Mobilizarea flotei americane

Peste toate acestea, serviciul naval american a dat publicității o strategie maritimă integrată, concepută pentru o „abordare mai fermă față de competiția cotidiană (a Chinei), menținând ordinea bazată pe reguli și descurajarea competitorilor noștri de a da curs unei agresiuni armate”.

De asemenea, secretarul american Marinei, Kenneth Braithwaite a cerut o repoziționare a Primei Flote a SUA „la confluența dintre Oceanele Indian și Pacific”.

Există numeroase speculații privind modul în care noua administrație americană va aborda complicata problematică din zona India-Pacific, arată Asia Times.

Până acum, spre deosebire de Donald Trump, care vorbea de o zonă India-Pacific „liberă și deschisă”, Joe Biden a preferat expresia „sigură și prosperă”.

Colaborarea militară tot mai strânsă dintre Rusia și China semnalează că Beijingul nu este dispus să renunțe la parteneriatul cu Moscova, chiar și în ciuda unei intenții de detensionare a relațiilor americano-chineze pe care o va promova probabil Biden.

Altfel zis, Xi nu este dispus să accepte mâna întinsă de Biden decât dacă acesta îi întinde cealalaltă mână și lui Putin.

Un fel de mare horă geostrategică, care să împartă influența mondială „pe de trei”.