Marea greșeală din alimentație, care provoacă obezitate la copii. Nu zahărul este marele vinovat pentru kilogramele în plus

Marea greșeală din alimentație, care provoacă obezitate la copii. Nu zahărul este marele vinovat pentru kilogramele în plus Scumpiri. Sursa foto: Arhiva EvZ

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre o problemă des întâlnită la mulți dintre copii: cauza kilogramelor în plus, adunate din cauza alimentației.

O nouă teorie legată de baza obezității la persoanele tinere. Până acum se știa că zahărul este vinovat pentru kilogramele în plus acumulate de copii, dar noi studii arată că vinovate sunt proteinele. Despre acest subiect a vorbit nutriționistul Mihaela Bilic în cadrul unei postări publicate pe contul de Instagram.

Excesul de proteine atrage kilogramele în plus la copii

„Prea multe proteine la vârsta de 4 ani= kilograme în plus la 7 ani. Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate.

International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXI. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori pe zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori pe săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală.

„De frica îngrășatului mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați”

De frica îngrășatului mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați, când de fapt făinoasele dau energie pentru mișcare iar excesul de proteine predispune la obezitate. Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi… Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii flămînd decât îndopat cu carne/proteine!”, a scria Mihaela Bilic în postarea respectivă.

„Dacă vreți să mâncați mai puțin și să vă săturați mai repede, beți apă în timpul mesei! Afirmația conform căreia apa băută în timpul mesei ar dilua sucurile digestive, este aberantă și fără suport științific. Stomacul nu are rol de digestie, la nivelul lui se secretă suc gastric acid care sterilizează alimentele. Deci rolul lui este să omoare eventualii agenți patogeni (are acid clorhidric!!) introduși în stomac odată cu mâncarea.

Mai multă apă în timpul mesei, mai puțină mâncare

Abia în intestin are loc digestia și absorția nutrientilor și culmea este că alimentele sunt mai ușor de digerat atunci când sunt lichide. Deci ce se întâmplă cu apa în stomac?

-dacă e băută pe burta goală în 1-2 minute părăsește stomacul, deci nu are cum să țină de foame

-dacă e băută în timpul mesei se amestecă cu alimentele solide și creează un fel de “ciorbă”, care mărește senzația de sațietate, ajută la umplerea mai rapida a stomacului și încetinește viteza lui de golire.

Exact așa procedează copiii slăbănogi și scarandivi, care după fiecare gură de mâncare beau apă, de parcă altfel n-ar aluneca pe gât, apoi spun că s-au săturat. Încercați și voi să beți un pahar de apă în timpul mesei și veți constata că vă simțiți sătui cu mult mai puțină mâncare.

Precum ciorba, apa băută în timpul mesei are rolul să umple stomacul mai repede. Și cu cat e mai plin cu apă, cu atât va rămâne mai puțin loc pentru alte produse bogate în grăsime/zahăr/calorii. Deci rețeta cea mai simplă pentru slăbit este: 1 gură de mâncare, 2 guri de apă.

Cât despre digestie nicio grijă, organismul nostru știe și poate să digere până și pietre, cu sau fără adaos de apă”, mai spunea nutriționistul.