Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie. Premierul Boris Johnson și ministrul de Finanțe intră în carantintă chiar înainte de ridicarea restricțiilor
Marea Britanie. Premierul Boris Johnson și ministrul de Finanțe intră în carantintă chiar înainte de ridicarea restricțiilor

Marea Britanie. Premierul Boris Johnson și ministrul de Finanțe intră în carantintă chiar înainte de ridicarea restricțiilor

Premierul Marii Britanii împreună cu ministrul de Finanțe urmează să se carantineze. Aceștia au confirmat că au intrat în contact cu secretarul ministrului Sănătății, declarat, sâmbătă, infectat cu COVID-19.

Cresc controversele în Marea Britanie, în timp ce oficiali din Guvern se infectează sau intră în carantină din cauza contractării coronavirusului, în timp ce premierul britanic a anunțat o serie de relaxări ale restricțiilor de luni, 19 iulie.

Un comunicat emis de biroul premierului arată că atât Boris Johnson, cât și ministrul de Finanțe  Rishi Sunak urmează să se izoleze, ca urmare a faptului că au intrat în contact cu secretarul de stat al ministrului Sănătății, confirmat pozitiv, sâmbătă, cu SARS-COV-2. 

Boris Johnson și ministrul de Finanțe se carantinează

„Prim-ministrul şi cancelarul au fost contactaţi de NHS Test and Trace ca fiind contacte ale cuiva testat pozitiv pentru COVID”, arată comunicatul emis de biroul lui Johnson.

Protocolul impune carantinarea contacților pe un termen de zece zile, însă cei doi oficiali au hotărât să participe la un studiu pilot care le permite să lucreze din propriile birouri și să se carantineze numai în perioadele când nu lucrează.

Cetățenii au început să-i critice pe premier și ministrul de Finanțe, acuzând autoritățile de tratament special aplicat oficialilor, motiv pentru care s-a stabilit ca Boris Johnson să se autoizoleze la reşedinţa de la Chequers. Aceeași măsură s-a aplicat și în cazul lui Sunak. 

În ultimă instanță, după presiunile cetățenilor britanici, s-a hotărât ca cei doi să nu mai ia parte la studiul pilot. 

Cetățenii Marii Britanii se revoltă. Acuzații la adresa Guvernului

De luni, 19 iulie, o serie de măsuri impuse de autorități pe fondul prevenirii răspândirii coronavirusului urmează să fie relaxate. Pe măsură ce cazurile de infectare cresc și inclusiv oficiali din Guvern se infectează cu SARS-COV-2, mai multe voci acuză autoritățile de indiferență față de viețile umane. 

Amintim că ministrul Sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a anunțat pe Twitter, sâmbătă, 17 iulie, că a fost depistat pozitiv cu coronavirus, iar simptomele pe care le prezintă nu sunt agresive.

„În această dimineaţă am primit un rezultat pozitiv la testul Covid-19. Aştept rezultatul PCR, dar, din fericire, am ambele doze de vaccin şi simptomele sunt uşoare”, a scris ministrul Sajid Javid.

De altfel, și parlamentara partidului liberal democrat Munira Wilson a subliniat că Guvernul ar trebui să ia alte măsuri cu privire la restricțiile din Marea Britanie, acuzând că oficialii se joacă cu viețile omenești.

„Îmi doresc cu adevărat ca Sajid Javid, echipa şi familia lui să fie bine şi toţi cei cu care a fost în contact în ultimele zile. Asta arată că nimeni nu e în siguranţă în faţa virusului letal. Guvernul trebuie să regândească planurile nechibzuite pentru luni. Prin relaxarea tuturor restricţiilor cu numărul de cazuri crescând, ei experimentează cu vieţile oamenilor”, a spus Munira Wilson.