Marcel Ciolacu cere ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă mai repede. OMV și Romgaz vor începe producția în 2027

Marcel Ciolacu cere ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă mai repede. OMV și Romgaz vor începe producția în 2027 Sursa foto: INQUAM_Photos

România face un pas decisiv pe drumul spre obținerea independenței energetice, odată cu dezvoltarea proiectului de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Extragerea gazelor va fi făcută de companiile OMV Petrom și Romgaz, începând cu anul 2027. Premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații pe acest subiect cu prilejul aprobării planului de dezvoltare a zăcămintelor din perimetrul Neptun Deep. El a subliniat necesitatea demarării producției cât mai curând cu putință.

Premierul Marcel Ciolacu a susținut o declarație de presă în contextul evenimentului, pe care l-a găzduit la Palatul Victoria, prilejuit de anunțul companiilor OMV Petrom și Romgaz de a dezvolta proiectul Neptun Deep. Este vorba despre cea mai mare exploatare de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

„Stimați invitați, suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv spre independența sa energetică. Gazul din Marea Neagră este combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii și sute de mii de firme românești așteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza dezvoltării noastre economice în școli, spitale, ferme și fabrici, în folosul concret al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit spuselor sale, fără buna colaborare dintre partenerii de stat și privat, exploatarea din zăcământul Neptun Deep nu ar fi fost posibilă. El a mulțumit tuturor autorităților, centrale și locale, care s-au implicat în buna desfășurare a proiectului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Știu că au fost probleme complexe de rezolvat, în special pentru cele două mari companii implicate, OMV Petrom și Romgaz. Am urmărit constant, din funcția de președinte al Camerei și acum de prim-ministru, procesul înregistrat de acest proiect strategic pentru România și pot spune că eforturile făcute de cei doi parteneri sunt impresionante. Am convingerea că după anunțul deciziei de investiții, operațiunile vor fi coordonate la fel de bine, pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză, astfel încât în 2027 să avem primele molecule de gaze din Marea Neagră”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu vrea ca exploatarea să înceapă rapid

Totodată, premierul a precizat că exploatarea gazelor din Marea Neagră va ajuta România să facă un salt economic care să o ducă la nivelul celor mai performante economii europene. Ciolacu a arătat că există specialiști cu experiență și expertiza necesară astfel încât România să devină cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

„Acest proiect va demonstra că suntem capabili și pregătiți să ne controlăm propriul destin energetic și să stabilim propriul curs. Pe drept cuvânt, atenția întregii lumi se va îndrepta către noi și o spun foarte ferm: suntem pregătiți să ne asumăm acest rol. Vom fi un furnizor pe termen lung predictibil și substanțial de securitate energetică. Vom fi un pilon de stabilitate și dezvoltare regională într-o realitate geopolitică nouă și provocatoare. Sunt ferm convins că provocările nu s-au oprit, dimpotrivă, vor fi tot mai mari”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În opinia sa, este nevoie ca producția de gaze naturale să înceapă imediat, în cel mai scurt timp, iar pentru aceasta guvernul este dispus să acorde toată susținerea de care este nevoie.

„Dar este esențial ca lucrările de extracție la zăcământul din Marea Neagră să înceapă cât mai curând. Vă asigur că vom face tot ce țin de statul român pentru a susține proiectul. Vom continua să fim parteneri dedicați, pentru că doar așa contribuim în cel mai concret mod posibil la bunăstarea cetățenilor țări. Vă mulțumesc și vă asigur de tot sprijinul meu și al Guvernului României și mă simt mândru să fac parte și eu din această echipă, o echipă de proiect național a României”, a încheiat Marcel Ciolacu.

OMV Petrom și Romgaz colaborează în proiectul Neptun Deep

OMV Petrom și Romgaz vor investi în jur de 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului de exploarare din perimetrul Neptun Deep, de unde vor fi extrase circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep care urmează să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare.

Exploatarea efectivă a gazelor din acest perimetru, din Marea Neagră, este programată să înceapă în anul 2027. Producția a fost estimată la aproximativ 8 miliarde metri cubi anual, în jur de 140,000 bep pe zi, timp de circa 10 ani.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.