Pericol uriaș la Marea Neagră. Turiștii riscă să își piadă viață
- Emma Cristescu
- 20 iunie 2023, 17:01
Sezonul estival la Marea Neagră a început, iar turiștii deja și-au planificat vacanțele. Cu toate astea, ei riscă să își piardă viața dacă nu respectă regulile salvamarilor.
În Marea Neagră, pericole există și atunci când apa este liniștită, fără valuri, din cauza curenților rip. Acești curenți ucid în fiecare an peste 30 de oameni. Salvamarii au anunțat că multe persoane și-au pierdut viața și în acest an.
Curentul rip, un curent de suprafață, îngust, foarte puternic, se formează chiar și când apa ajunge doar până la brâu. Curenții rip se formează perpendicular cu plaja, pot avea între 10 și 20 de metri lățime și se pot îndepărta până la 800 de metri către larg (în România, până la 150 de metri). Ei apar lângă structurile rigide, ca digurile.
Viteza lor medie este de 0,5 metri pe secundă, dar ating adesea chiar și trei metri pe secundă. Puterea și viteza unui curent rip sunt extrem de mari și puțini reușesc să supraviețuiască. Numele acestor curenți provine de la verbul englezesc „to rip” – a rupe violent și rapid.
„Puterea și viteza unui curent rip sunt cu atât mai mari, cu cât valurile sunt mai înalte și mai intense”, a explicat pentru Libertatea Florin Tătui, cercetător conferențiar universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București și membru al Stațiunii de Cercetări Marine și Fluviale Sfântu Gheorghe a Universității din București.
Decese din cauza curenților rip
Decesele care au loc prin înec, în perioade în care sunt valuri, sunt cauzate 100% de curenții rip, spune Tătui. „Din analizele noastre, bazate pe intervențiile salvamarilor, am observat că toate decesele care au avut loc pe sectorul Eforie Nord s-au petrecut în momentele în care era arborat steagul roșu. Deci când turiștii nu trebuiau să intre în apă și când curenții rip sunt foarte, foarte puternici”, spune acesta într-un video lansat de Universitatea București pentru a crește conștientizarea față de acest pericol. „În cazul în care steagul roșu este arborat și valurile sunt foarte mari, te pot lua din apa până la brâu”, avertizează Tătui.