Haosul e-Factura continuă. Sistemul nu este obligatoriu pentru acești români

Haosul e-Factura continuă. Sistemul nu este obligatoriu pentru acești români Marcel Boloș. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe a declarat marți, 25 iunie, că vor mai trece 12 luni până când asociațiile de proprietari vor folosi sistemul e-Factura.

Marcel Boloș face clarificări în privința sistemului e-Factura

Dar, a subliniat Marcel Boloș, asociațiile de proprietari „vor trebuie să se pregătească”. De la 1 iulie, operatorii economici vor trebui să folosească în totalitate sistemul e-Factura, în caz contrar agenții economici riscă amenzi semnificative.

Totodată, Marcel Boloș a punctat faptul că țara noastră este a doua din Uniunea Europeană care a recurs la acest instrument de facturare pentru a reduce pe cât de mult posibil evaziunea fiscală.

Cu toate că sistemul de e-Factura a fost criticat cu vehemență de entitățile juridice, ministrul susține că odată implementat, sistemul va aduce mai mulți bani la bugetul de stat și totodată va îmbunătății calitatea serviciilor publice.

Ne puteți urmări și pe Google News
Marcel Boloș

Ministrul de Finanțe. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un sistem intens criticat

Deși mai mulți economiști contrazic eficacitatea sistemului, Marcel Boloș susține că e-Factura este ușor de utilizat. În privința deconturilor, șeful de la Finanțe a explicat că prima operațiune în acest sens se va efectua în 20 august.

„Noi lucrăm la acest modul din luna martie, împreună cu experții care au fost desemnați din partea organizațiilor patronale. La nivelul Ministerului Finanțelor va fi pe data de 3 august, când vom avea prima simulare integral făcută”, a mai spus ministrul Finanțelor.

e-Factura. ANAF

E-factura. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloș: lucrăm la acest modul din luna martie

Dar până atunci, Marcel Boloș a mai transmis că ministerul de Finanțe pregătește tutoriale și materiale de informare prin care să explice utilizatorilor cum funcționează acest tip de măsură.

Mai mult decât atât, Boloș a evidențiat faptul că ministerul de Finanțe urmărește ca sistemul e-Factura să fie cât mai bine înțeles, astfel încât utilizarea acestuia să fie facilă oricărui utilizator. Într-un final atât autoritățile cât și operatorii economici vor avea de câștigat, chiar dacă în momentul de față sistemul pune probleme serioase societăților comerciale.