Sistemul e-factura. Problemele reclamate de avocați

Sistemul e-factura. Problemele reclamate de avocați e-Factur. Sursa foto: Arhiva EVZ

(UNBR) cere Guvernului printr-o adresă transmisă primului ministru și ministrului de Finanțe, tratament egal cu cel al IMM-urilor pentru cabinetele de avocatură, în ceea ce privește amendarea contribuabilului pentru neutilizarea sistemului e-factura.

E-factura întâmpină dificultăți tehnice

Implementarea sistemului e-factura întâmpină o serie de dificultăți de natură tehnică, fapt cunoscut și de către Guvern, care, potrivit informațiilor din mass-media a luat în discuție amânarea termenului pentru perceperea amenzilor prevăzute în lege, în cazul IMM-urilor.

În acest context, având în vedere, că în multe cazuri, organigrama unui cabinet de avocatură are în compunere un număr mic de persoane (de multe ori, în afară de avocat mai există doar o singură persoană), situație întâlnită și în cazul IMM-urilor, UNBR solicita Guvernului tratament egal, în cazul în care vor exista măsuri de amânare a aplicării amenzilor prevăzute de lege.

Solicitarea UNBR vine în urma informațiilor și solicitărilor venite din partea avocaților, care semnalează dificultățile tehnice în implementarea e-factura: “Uniunea a primit din teritoriu informații de la avocați cu privire la dificultățile tehnice întâmpinate în implementarea sistemului e-factura”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Factura electronică. RO e-Factura

Sistemul e-factura are dificultați în implementare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Amenzile merg de la 1.000 la 10.000 lei

Practic, UNBR, condusă de solicită ca avocații să fie incluși în acele categorii profesionale sau economice pentru care se va dispune amânarea plății amenzilor pentru neutilizarea sistemului electronic de facturare e-factura, care va deveni obligatoriu de la 01 iulie 2024.

„Potrivit legislației în vigoare, de la aceasta data, se vor putea aplica amenzi contravenționale pentru emiterea unor facturi neconforme, în funcție de încadrarea contribuabililor în categoria mici, mijlocii sau mari, astfel:

  • de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari,
  • de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii,
  • de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice si pentru persoanele fizice.

Dificultățile tehnice de implementare a sistemului au aplicabilitate generală, pentru toți contribuabilii, indiferent de sectorul de activitate. În plus, facem precizarea că majoritatea formelor de exercitare a profesiei de o constituie cabinete individuale, în care își desfășoară activitatea cel mult un salariat, în afara avocatului,” se arată în adresa UNBR.