Amenzi pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul RO e-Factura. Când intră în vigoare sancțiunile

Amenzi pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul RO e-Factura. Când intră în vigoare sancțiunile

RO e-Factura. Începând cu 1 iunie, nerespectarea termenului-limită de cinci zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023.

RO e-Factura. Amenzi pentru cei care nu încarcă facturile în sistem

Potrivit Ministerului Finanțelor, nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor pot aduce amenzi între 1.000 de lei şi 10.000 de lei. Până în prezent, au fost încărcate în sistem peste 140 de milioane de facturi.

„Vă reamintim că, de la 𝟏 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, nerespectarea termenului-limită de 𝟓 𝐳𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancționează conform Legii 296/2023. Mulțumim tuturor contribuabililor care s-au conformat deja noilor cerințe! Până la acest moment s-au încărcat în sistem peste 𝟏𝟒𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢.

De asemenea, mulțumim tuturor celor care au contribuit la îmbunătățirea sistemului e-Factura prin sugestii și feedback valoros! Pentru perioada 𝟏 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 - 𝟑𝟏 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚̆. Dacă aveți nevoie de informații suplimentare sau asistență, echipa de suport ANAF este aici pentru a vă ajuta”, se arată în postarea de pe social media a Ministerului de Finanțe.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „140 milioane de facturi încărcate în e- e-Factura de la ianuarie 2024. De la iunie 2024, pentru neutilizared sistemului se aplică sancțiuni conform prevederilor Legii 296/ 296/2023. 2023. eFactura www.mfinante.gov.ro mfinante gov.ra www www.mfinante. e”RO e-Factura. Amenzi pentru cei care nu încarcă facturile în sistem.

Ce prevede Legea 296 din octombrie 2023

Potrivit Legii 296 din octombrie 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, nerespectarea transmiterii facturilor în sistemul naţional privind factura electronică constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

Mai exact, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor se sancționează cu:

  •  de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari;
  • de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;
  • de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice precum si pentru persoanele fizice, potrivit static.anaf.ro.