Mâncare de murături cu mămăligă. Ingredientul surpriză, care îi dă un gust irezistibil

Mâncare de murături cu mămăligă. Ingredientul surpriză, care îi dă un gust irezistibilMâncare de murături. Sursa foto: Pixabay

Postul Crăciunului a început recent și este respectat cu strictețe de mulți români. De-a lungul acestuia, credincioșii vor avea mai multe zile cu dezlegare la pește. Din acest motiv, postul de dinaintea Nașterii este considerat mult mai ușor decât cel al Paștelui. Iată o rețetă rapidă și ieftină pe care o poți pregăti în acest interval. Conține murături și se poate savura cu mămăligă.

Mâncare de murături

În sezonul rece, de pe mesele copioase nu lipsesc delicioasele murături. Gogoșarii, castraveții, gogonelele, conopida sau varza murată sunt printre preferatele românilor. Pe lângă acestea se pot folosi în rețetă și roșiile murate sau  chiar gutuile murate.

Pentru a obține un preparat plin de savoare vei avea nevoie de 400 de grame de murături asortate, cinci cepe, doi morcovi și câțiva căței de usturoi. De asemenea, gustul final al preparatului va fi dat de pătrunjel verde sau de la congelator, sare și piper.

Mod de preparare

Acest fel de mâncare este preparat în multe mănăstiri din România și este apreciat de toți pelerinii. Pentru un plus de gust, măicuțele adaugă în compoziție o  lingură de miere, care va schimba complet gustul preparatului.

Murături

Murături. Sursa foto: Pixabay

În plus, secretul acestuia este ceapa, care trebuie adăugată într-o cantitate generoasă.

Începe prin a curăța legumele proaspete. Ceapa și morcovul se toacă mărunt și se pun la călit cu o lingură de ulei. În mănăstiri, respectarea zilelor cu dezlegare l‐a untdelemn este importantă. În afara acestora, măicuțele nu călesc legumele, ci aleg să le pună direct la fiert.

Mâncare de murături cu mămăligă

Ceapa și morcovul se lasă la călit timp de 4-5 minute, până când se înmoaie.  Murăturile se taie în bucăți mici și se adaugă peste restul ingredientelor. Se poate adăuga o lingură de bulion sau suc de roșii, însă acest pas poate fi omis. După 30-35 de minute la fiert, pătrunjelul verde se adaugă în oală și se mai lasă puțin pe foc. Preparatul poate fi savurat cu mămăligă caldă și ardei iute.