Alimente care pot reduce stresul și anxietatea

Alimente care pot reduce stresul și anxietateaSursa foto: Arhiva EvZ

Dacă încercați să vă reduceți nivelul de stres și anxietate, pe lângă gestionarea somnului, trebuie să știți că există și unele alimente care ajută la ameliorarea acestor stări.

Anumite alimente pot ajuta la reducerea nivelului de cortizol - hormonul principal responsabil de stres. Alimentele recomandate sunt bune de consumat atunci când ești stresat. Printre acestea se află peștele, carne de pasăre, fructele, legumele, cerealele integrale și grăsimi sănătoase. Scopul este să mănânci alimente care reduc inflamația din corpul tău, reducând astfel nivelul de cortizol, iar sfaturile de mai jos sunt foarte utile.

Alimentele care ajută la combaterea stresului

Pentru început, este bine să consumaţi alimente bogate în vitamina B, în special vitamina B12, care poate ajuta la metabolismul cortizolului: vită, pui, ouă, cereale fortificate, drojdie nutritivă, carne de organe. De asemenea, puteţi consuma alimente bogate în acizi grași omega-3: hamsii, avocado, semințe de chia, seminţe de in, hering, macrou, ulei de măsline, stridii, somon, sardine, ton, nuci.

Cel mai rapid efect de calmare îl au portocalele datorită conținutului ridicat de vitamina C, portocalele echilibrează tensiunea arterială şi scade nivelul cortizonului (hormonul stresului).

O ciocolată cu 70% cacao este ideală pentru a scăpa de stres. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți (flavonide), ciocolata reduce tensiunea arterială, dar contribuie din plin şi la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Oricare dintre fructele de pădure au efecte benefice asupra reducerii nivelului de stres. Carbohidrații naturali pe care îi conțin aceste fructe eliberează încet zaharul în organism, astfel încât nu vei suferi nici o creștere, nici o scădere bruscî a glicemiei. În plus, fructele de pădure sunt o sursă excelentă de vitamina C, despre care se stie ca reduce nivelul cortizolului.

Peştele are un rol esențial în reducerea stresului

Grăsimile esențiale: Somonul, macroul şi sardinele sunt o sursa excelenta de grăsimi esențiale, acizi graşi Omega3 care ridica nivelul de serotonină din creier. Acest hormon reglează abilitatea organismului de a lupta cu stresul.

Unul dintre elementele al cărui nivel scade când ești stresat este zincul. Pentru a echilibra balanța, trebuie să consumi alimente precum crustacee, varecul (alga marina), ciupercile, carnea de curcan şi sparanghelul.

Avocado este un fruct conține grăsimi mono-nesaturate şi potasiu care reduc tensiunea arterială. Astfel, fructul de avocado nu numai că te eliberează de stres, ci iți si protejează inima. Efectul de calmare se datorează şi vitaminei B, pe care avocado îl conține, aceasta având rolul de a proteja celulele nervoase ale creierului.

Miezul de nucă are vitamina B, nucile de Brazilia au zinc, migdalele au vitamina E, iar toate împreună contribuie din plin la reducerea nivelului de stres, la protejarea celulelor nervoase. În plus, procesul de spargere a cojilor duce la detensionare prin eliberarea stresului.

Alimente de evitat

În schimb, unele alimente cresc nivelul de cortizol. Iar alimentele care provoacă stres asupra corpului tău includ:

-Alcool. -Cofeină. -Alimente bogate în zahăr. -Carbohidrați simpli, cum ar fi prăjiturile și produsele de patiserie. -Sifon.

Dacă doriți să reduceți stresul, țineți cont de acest sfat cheie: nu sări peste mese. Mâncatul la un program regulat - la fiecare trei până la cinci ore - ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. A fi într-o stare cronică de scădere a zahărului din sânge este stresant pentru corpul tău și poate crește cortizolul, așa că menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge poate merge foarte mult, informează  health.clevelandclinic.org.