Mai rău decât în Capitala. Cât vor mai suporta constănțenii avariile din rețeaua termică

Mai rău decât în Capitala. Cât vor mai suporta constănțenii avariile din rețeaua termică

Consilierii locali ai municipiului Constanța au aprobat înființarea unei societăți care să preia, de la RADET, serviciul de furnizare a căldurii. Avariile din rețeaua termică nu vor dispărea, însă, prea curând.

Avariile din rețeaua termică îi aduc la exasperare pe constănțeni. Din cauza unei  defecțiuni majore la rețeaua de transport, RADET Constanța a oprit, vineri dimineață, furnizarea energiei termice în nordul orașului.

Mii de constănțeni din Faleză Nord, Tomis Nord, Tomis III, Grăniceri sunt afectați de lipsa căldurii și a apei calde. Asemenea avarii au loc în fiecare zi. Scuzele cerute consumatorilor de către RADET, nu-i încălzesc pe abonați.

Pentru constănțenii abonați la sistemul centralizat, sunt slabe speranțe să se bucure, prea curând,  de căldura pe care, conștiincioși, o plătesc lunar. În urmă cu doi ani, primarul PSD Decebal Făgădău a preluat, de la CET, rețeaua de transport a agentului termic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma reparațiilor efectuate pe conductele vechi și ciuruite de rugină, s-au putut diminua pierderile din rețea. Dar nu suficient. S-au început demersurile pentru înființarea unei societăți care să asigure transportul și distribuția agentului termic.

Sute de tone, pierderi în rețeaua termică

RADET Constanța a intrat în insolvență. Acum, noul primar PNL, Vergil Chițac, a propus și a obținut, în CLM, înființarea unei societăți, alta decât cea pregătită de fostul primar. Se numește  SC „Termoficare  Constanța” SRL.  Aceasta va prelua, de la RADET,  serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în Constanța.

Prețul gigacaloriei, la Constanța, este de 600 de lei, însă toți abonații plătesc un tarif 250 de lei. Restul, este subvenționat de primărie, efortul financiar fiind de peste 60 milioane de lei. Cea mai mare pagubă pentru primăria Constanța sunt însă pierderile din rețeaua șubredă de transport agent termic.  Cel puțin 250 tone de apă sunt pierderile înregistrate, lunar, în 2020, potrivit primarului Vergil Chițac.

Modernizarea rețelei termice, votată și de opoziție

Edilul a explicat, în ședința CLM, de vineri, că  investiția pentru rezolvarea termoficării se ridică la 49 milioane de euro. Proiectul există, iar finanțarea va fi  obținută din fonduri europene, până în 2023. „Criteriul de eligibilitate este ca societatea de transport agent termic să nu fie în insolvență. Deci este nevoie de o nouă societate SC Termoficare Constanța SRL”,  a argumentat primarul Vergil Chițac.

Proiectul privind înființarea noii societății de termoficare a trecut cu majoritatea voturilor consilierilor prezenți. Chiar și componența unui CA provizoriu, înființat pentru o obține licența de operare de la ANRE, a fost votată de consilierii PSD.

Liderul consilierilor opoziției, Costin Răsăuțeanu, a explicat că PSD votează pentru binele populației. El a ținut să puncteze că modernizarea sistemului de termoficare, aprobată în mandatul trecut, fusese respinsă de consilierii PNL.