Mai multe zile libere pentru angajați. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Mai multe zile libere pentru angajați. Legea a fost promulgată de Klaus IohannisSuperstiții pentru 2024, an bisect. Riști să ai ghinion dacă nu faci asta. Sursă: Timaj | Dreamstime.com

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de promulgare a legii care stabilește că zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi libere. Actul normativ va intra în vigoare în câteva zile, dar primul an în care legea se va aplica efectiv, iar românii vor putea sta acasă este 2025. În 2024, cele două sărbători, Boboteaza și Sfântul Ion vor pica în weekend.

Salariații vor beneficia de încă două zile libere, conform unei legi care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Cele două libere vin imediat după sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou. Este vorba despre zilele de 6 și 7 ianuarie, când se sărbătorește Boboteaza și Sfântul Ioan.

Legea a fost adoptată în Parlament luna trecută și prevede că 6 ianuarie, zi în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie, sărbătoarea de Sfântul Ioan, vor fi libere. Astfel, salariații își vor putea prelungi vacanța de iarnă cu încă două zile.

Autorii proiectului de lege adoptat în Parlament și-au motivat inițiativa prin faptul că „în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Odată cu declararea celor două zile ca sărbători legale, în care nu se lucrează, numărul al zilelor libere de care beneficiază un angajat român, într-un an, se ridică a 17.

Zilele libere pe care le are un angajat într-un an

Conform Codului Muncii, în prezent, într-un an, sunt 15 zile declarate libere, în care nu se, iar nouă dintre acestea au conotații religioase.

Cele 17 zile de sărbătoare legale, cărora li se vor mai adăuga, conform noii legi, cele sunt următoarele:

1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Anul Nou;

6 ianuarie, ziua în care se sărbătorește Boboteaza;

7 ianuarie, ziua în care se serbează Sfântul Ioan;

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române;

Vinerea Mare, ultima zi de vineri dinainte de Paște;

prima și a doua zi de Paște;

1 mai când se sărbărorește Ziua Muncii;

1 iunie, Ziua Internațională a Copilului;

prima și a doua zi de Rusalii;

15 august, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului;

30 noiembrie, ziua de Sfântul Andrei;

1 decembrie, Ziua Națională a României;

25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun.

Anul viitor, în 2024, conform calendarului, angajații vor avea ghinion, însă, dat fiind că cele două sărbotoiri legale nou introduse pică la finalul săptămânii, în weekend, sâmbătă și duminică.