Evenimentul Zilei > Actualitate > Mai grav pe zi ce trece. Focar de infecție în sectorul 1. Locuitorii sunt exasperați
Mai grav pe zi ce trece. Focar de infecție în sectorul 1. Locuitorii sunt exasperați

Mai grav pe zi ce trece. Focar de infecție în sectorul 1. Locuitorii sunt exasperați

Coșmarul locuitorilor din sectorul 1 al Capitalei pare să nu aibă sfârșit. Munți de gunoaie tronează pe străzi, disconfortul fiind unul evident. Mizerie, miros, șobolani și un aspect dezolant, de lumea a treia. Edilul Clotilde Armand nu pare deranjat.

La fiecare colț de stradă întâlnești pungi, cartoane, sticle, resturi menajere, toate lăsate lângă stâlpii de iluminat sau lângă pubelele devenite neâncăpătoare. Adevărat focar de infecție, un rai al gândacilor și șobolanilor în sectorul în care se găsesc ambasade, mari bulevarde, chiar și Guvernul României.

Romprest, operatorul de salubritate, care are contract cu Primăria Sectorului 1 amenință că mai prestează unele servicii doar până la Crăciun, din cauza unor facturilor neachitate de mult timp. La rândul său, edilul Clotilde Armand a anunţat o acţiune de strângere a gunoaielor de către echipele ADP.

Și când doi se ceartă, Garda de Mediu spune că va sancţiona ambele instituţii, însă amenzile nu sting focarul de infecție.

Locuitorii sectorului 1 spun că de 40 de ani nu s-a întâlnit așa ceva

„Vă spun, de 40 de ani locuim aici și niciodată nu s-a întâmplat ca acum”. „Frumos, se schimbă relieful, e ceva nemaipomenit”.  „Microbi, umblă peste tot șobolani, nu mai zic altceva, e groaznic”, sunt doar câteva comentarii ale locuitorilor sectorului, potrivit Digi24.

În centrul Bucureştiului, pe bulevardul Magheru, s-a ridicat un munte de gunoaie cu inscripţia „VOTURI”.

Scandal pe facturile neplătite

Primarul Sectorului 1 însă refuză să plătească facturile firmei de salubrizare şi anunţă o acţiune a muncitorilor ADP.

„Am folosit forțele noastre proprii pentru a rezolva în mod tranzitoriu situația, până găsim un alt salubrist, care ne va ajuta mai intens. Am găsit niște facturi pe care putem să le plătim, niște facturi de gunoi menajer. Le-am dat la plată. Facturile celelalte nu pot să le plătesc, pentru că nu sunt corecte. De exemplu, avem niște mașini de măturat mecanizat, care au o lățime de 2 metri 50 de acțiune, care se duc o singură dată pe stradă și ei ne facturează ca și cum s-ar fi dus de 2 ori cu 5 metri de carosabil. Nu vom petrece sărbătorile de final de an cu gunoi, asta e o promisiune a mea”, a declarat Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

Pe de altă parte, operatorul de salubritate spune că suma anunţată de Clotilde Armand încă nu a ajuns în conturile societăţii.

Garda de Mediu impune sancțiuni

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că vor efectua controale până miercuri. În primul rând, vor amenda operatorul de salubritate pentru că nu a ridicat deșeurile. În al doilea rând, vor sancționa și Primăria Sectorului 1, pentru că nu are acest drept.

„Primăria Sectorului 1 riscă sancțiuni în cuantum de 200 de mii de lei pentru neasigurarea unui mediu curat (…) respectiv operatorul de salubritate, pentru neasigurarea continuității. Din punct de vedere cantitativ și calitativ al serviciului public de salubritate, riscă o sancțiune de 50 de mii de lei”, a declarat Andrei Corlan, reprezentant al Gărzii Naționale de Mediu.

Doar operatorii de salubritate care au contracte încheiate cu primăriile au dreptul să gestioneze colectarea gunoaielor.

Primarul general Nicușor Dan se implică în scandal

Nicușor Dan, discuție cu primarii de sector pe tema deșeurilor
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a convocat, luni, o primă întâlnire online cu toţi cei şase primari de sectoare, pentru a analiza împreună o serie de probleme urgente, între care gestionarea deșeurilor.

Edilul a tras și o concluzie după discuția cu primarii de sector. „Din punctul meu de vedere, nu e obligatoriu să fim buni prieteni, dar e foarte important pentru bucureșteni să fim buni parteneri”, a afirmat Nicușor Dan

Săptămâna trecută, primarul general al Capitalei a declarat că Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, trebuie să onoreze contractul care este în vigoare cu firma de salubritate și să se asigure că gunoiul este ridicat de pe străzi.

Răspunsul lui Clotilde Armand nu s-a lăsat așteptat, afirmând în stilul caracteristic că: „Îl rog să nu mai complice inutil lucrurile”.

Locuitorii Sectorului 1 strâng semnături pentru demiterea Clotildei Armand

Deși au trecut doar două luni de la alegerile locale, locuitorii din Sectorul 1 n-o mai vor primar pe Clotilde Armand și cer demiterea acesteia din funcție. Motivul principal este legat de scandalul dintre primărie și firma de salubritate care trebuia să strângă gunoaiele din sector.

Petiția de demitere a fost inițiată de avocata Flavia Teodosiu, iar până la aceasta oră aceasta este semnată de mii de persoane. Necesarul este de 65.000 de semnături.