Magistrați fără jurământ. Un procuror devenit judecător, suspectat că nu a depus jurământul
- Mihai Soica
- 15 martie 2021, 10:15
Crește numărul judecătorilor care nu au depus jurământiul de magistrat. Sentințele date de aceștia pot fi nule.
Magistrati fără jurământ! După modelul judecătoarei Florentina Dragomir, de la Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care nu a depus jurământul, un alt magistrat este suspectat că se află în aceeași situație.
Este vorba despre fostul procuror, în prezent judecător, Valentin Bădița. Acesta activează ca judecător, din anul 2016, când a fost transferat din funcția de procuror în cea de judecător. Cel care a semnat decretul de numire este fostul președinte al României, Traian Băsescu.
Bădița a fost procuror DIICOT cu rang de Înaltă Curte de Casație și Justiție. Drept urmare, Consiliului Superior al Magistraturii a decis în martie 2014, să accepte cererea procurorului Bădița. Astfel, acesta a devenit judecătorul Bădița, cu rang de judecător de Curte de Apel, și numirea acestuia la Judecătoria Buftea. Acest lucru înseamnă că salariul judecătorului Bădița este similar cu cel al unui judecător de la Curtea de Apel, deși el era numit la Judecătoria Buftea.
În arhiva ședințelor CSM se regăsesc mai multe cereri depuse de judecătorul Bădița, din noua sa calitate. Prima se referă la transferul la Judecătoria Sectorului 2, cererea fiind respinsă. A doua, de numire în funcția de șef Secție Penală la Judecătoria Sectorului 2. Și această cerere a rămas fără obiect. Apoi, mai regăsim cereri de transfer la Tribunalul București, Judecătoriile Sectoarelor 1, 2 și 3, dar și la Curtea de Apel.
După o lungă așteptare, lui Bădița i s-a aprobat transferul la Tribunalul Ilfov iar de acolo, în iulie 2016, la Tribunalul București.
Vrea la Curtea de Apel București. Magistrati fără jurământ!
Încă nu este clar dacă judecătorul Valentin Bădița a depus sau nu jurământul de credință, în calitatea lui de judecător. Cei de la luju.ro au făcut demersuri pentru a afla dacă acet fapt s-a întâmplat sau nu.
Ceea ce este evident însă este faptul că Bădița vrea să plece și de la Tribunalul București, la Curtea de Apel București. Iar pentru asta a trimis cereri peste cereri la Consiliul Superior al Magistraturii. Până în prezent, toate aceste cereri au fost respinse de plenul reunit al CSM.
Astfel, regăsim cereri formulate în martie 2018, aprilie 2018, noiembrie 2018, ianuarie 2019, iunie 2019 și noiembrie 2019. Dacă a văzut că nu merge cu transferul, Bădița a schimbat strategia. A venit cu o cerere de delegare la Curtea de Apel Ploiești. Magistratul a depus două astfel de cereri, 16 decembrie 2019 și 20 august 2020. Cele două cereri au fost respinse.
Toate aceste respingeri susțin ideea că la dosarul profesional al magistratului există anumite informații care nu il fac eligibil pentru a ocupa un post de judecător la Curtea de Apăel București.