La sfârșitul săptămânii trecute, Magdalena Șerban și-a dat acordul pentru a fi expertizată psihiatric, după ce la prima audiere de la Parchet refuzase acest demers. În următoarele zile, femeia urmează să fie prezentată în fața unei comisii de psihiatri pentru a stabili dacă a avut discernământ în momentul celor două atacuri de la metrou, din care unul s-a soldat cu moartea Alinei Ciucu. Dacă specialiștii vor stabili că femeia este bolnavă, ea va fi internată prin decizia unei instanțe, în baza articolului 110 din Codul Penal, într-un spital de psihiatrie. În acest moment, criminala de la metrou este arestată în Spitalul Penitenciar Jilava, fiind închisă singură într-o cameră capitonată și care are oglindă din inox, pentru a nu risca să își facă rău singură.

Socola, buget pentru 800 de pacienți, deși sunt tratați 1.000

Psihiatria pare însă să fie Cenușăreasa sistemului medical românesc, având atât probleme de finanțare, dar și de organizare. Gabriel Oprișanu (foto), managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, unul dintre cele mai mari din țară, ne-a spus ieri că, în cazul său, are finanțat tratamentul pentru 800 de pacienți lunar, în timp ce instituția îngrijește 1.000 de astfel de persoane. „Problema a început în timpul guvernului tehnocrat. Ne-au limitat finanțarea la 800 de pacienți, în condițiile în care, în cazul psihiatriei, nu este permis să refuzi internarea. Din această cauză am strâns un deficit de finanțare de 8 milioane de lei în doar un an și jumătate. Problema s-a rezolvat parțial în vara acestui an, dar printr-o suplimentară de fonduri de la Casa Județeană de Asigurări Iași. Noi avem în acest moment restanțe de două luni la furnizorii de medicamente și consumabile, acum având bani doar pentru salarii și întreținerea clădirii. Noi tot facem sesizări către Ministerul Sănătății, dar nu ne răspunde nimeni”, ne-a explicat directorul celui mai mare spital de psihiatrie din Moldova.

400 de nebuni periculoși, înghesuiți în 250 de paturi

Problema este și mai gravă la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni Grajduri, locul în care sunt internați condamnații din Moldova la care s-a constat că nu aveau discernământ în momentul comiterii infracțiunii. Spitalul are doar 250 de paturi, dar aproape 400 de oamenii cu probleme psihice. „La Pădureni Grajduri este o problemă de spațiu semnalată de mulți ani, dar sunt nevoiți să îi interneze pe toți condamnații pe articolul 110 din Codul Penal din cele 9 județe ale Moldovei. Acolo sunt oameni internați pentru agresiuni grave, similare femeii care a făcut atacurile de la metrou. Din cauza aglomerării, acum câțiva ani s-a întâmplat chiar ca asistentele să fie atacate, existând inclusiv crime”, ne-a spus Gabriel Oprișanu. În afara celui din județul Iași, în România mai există trei spitale în care sunt internați condamnații cu probleme psihice, în județele Timiș, Buzău și Bihor. Într-unul din aceste locuri va ajunge și Magdalena Șerban, în cazul în care specialiștii vor constata că nu a avut discernământ în momentul celor două atacuri.

Nu există o bază de date a spitalelor de psihiatrie

La fel de gravă pare și problema prevenției acestor incidente. România nu are în acest moment un sistem centralizat cu baza de date a oamenilor cu probleme psihice. „Există la nivel de idee să realizăm o bază de date comună a spitalelor de psihiatrie din țară, la care să aibă acces și medicii de familie, și autoritățile. Pentru că, spre exemplu, în cazul Magdalenei Șerban chiar dacă ar fi fost tratată de un psihiatru din Craiova, de unde este ea, cei din București nu ar fi știut asta când au cazat-o în centrul social, neexistând o bază de date națională. Ar trebui să se implice și medicii de familiei, ei intrând cel mai des în contact cu pacienții, la realizarea unui registru unic național al bolnavilor psihic”, ne-a spus directorului Spitalului Socola.

Articolul de lege care o poate trimite pe Magdalena Șerban în spital

Art. 110 – Internarea medicală
Când făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanțe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă și prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-o unitate sanitară de specialitate, până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.