Mafia albaneză câștigă războiul crimei organizate în Grecia: Asasinate, traficuri de droguri și bordeluri

Mafia albaneză câștigă războiul crimei organizate în Grecia: Asasinate, traficuri de droguri și bordeluri Sursa: Arhiva EVZ

Cinci bande albaneze despre care se presupune că sunt conduse chiar din penitenciarele din centrul și sudul Greciei sunt responsabile, potrivit unor oficiali de rang înalt ai Poliției Elene, de atacurile sângeroase comise ostentativ, în văzul tuturor în ultimele luni la Atena. Există informații din partea serviciilor speciale ale Poliției Elene că în unele dintre aceste bande sunt implicați și polițiști corupți.

Obiectivul principal al multora dintre cele 15 atacuri de crimă organizată produse în ultimul timp a fost controlul asupra traficului de cocaină și heroină în diverse localuri ale Atenei, iar un al doilea motiv l-au reprezentat veniturile obținute din bordeluri, cluburi, dar și protecția asupra unor baruri, cafenele etc.

Cum de crima organizată a luat o asemenea amploare

Asasinarea a doi albanezi, în urmă cu câteva zile, într-un local plin de oameni din Nea Smyrni este considerată un nou exemplu evident al amplitudinii, al expansiunii și al etalării puterii mafiei albaneze în Grecia. Extinderea rețelelor prin recrutarea de noi executanți, dintre care unii sunt considerați „de tipul consumabilelor” a dus la noi atacuri comise în principal în locuri publice și la un nou ciclu de conflicte legate de „transporturi eșuate de droguri”, denunțuri la poliție, extinderea „feudelor”, complici inconsecvenți, scrie tovima.gr.

Există dovezi clare că multe dintre atacurile criminale din ultima perioadă au fost comise de mari infractori albanezi – chiar dacă majoritatea lor se află încă în închisoare – care au avut legături cu bandă albaneză de mare amploare, care a operat între 2004 și 2008 în centrul Atenei și în alte zone și a fost responsabilă de 11 asasinate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ofițerii poliției elene au găsit chiar înregistrări video cu membri ai mafiei albaneze din Atena care își afișează ostentativ armele kalașnikov, intră în conflict cu polițiștii de la forțele speciale, iar unii dintre ei apar ca gărzi de corp pentru tineri cântăreți străini de muzică trap. Într-unul dintre aceste „videoclipuri” chiar îi amenință pe polițiști spunând că „știu unde locuiesc”.

Această amplificare a activității mafiei albaneze din Grecia este consemnată și de rapoartele Europol. Potrivit acestora, sunt active 15 organizații criminale centrale din Albania și „subsidiarele” acestora, care au legătură cu traficul de cocaină (de această activitate fiind legată majoritatea crimelor din Grecia), cu Ndrangheta și Camorra din Italia și cu rețele criminale din Columbia, Maroc, Santo Domingo, Spania și din alte părți. În privința traficului de heroină au legături cu mafia italiană din Apulia.

Câștiguri amețitoare

Din rapoartele Poliției Elene cu privire la crima organizată rezultă următoarele date:

- Aproximativ 2.500 de participanți la grupări criminale.

- 300 de milioane de euro valoarea veniturilor doar din activitățile infracționale investigate de Poliția Elenă

- 10-15% din activitatea criminală este legată de activitatea bandelor strict albaneze.

- Importurile masive de cocaină în Grecia, care depășesc 10-15 tone pe an, valorează peste 500.000.000 de euro.

- 26% din traficul de heroină realizat cu implicarea bandelor albaneze

- la fel 31% din traficul de hașiș. (Rador)