Update. Lupte de stradă în Irak. Două persoane au murit și alte 19 au fost rănite

Update. Lupte de stradă în Irak. Două persoane au murit și alte 19 au fost rănite Sursa: Al Arabiya.net

Presa din Irak informează că oficialii SUA sunt evacuați cu ajutorul unui elicopter din ambasada din Zona Verde (Bagdad). Mai mult, și alte misiuni diplomatice trebuie să evacueze Zona Verde din Bagdad, asta în vreme ce protestatarii sadriști continuă să ocupe clădirile guvernamentale din capitala țării.

Update: Două persoane au fost ucise în Irak și alte 19 au suferit răni în urma revoltelor care iau amploare la Bagdad. Astfel, starea de asediu a fost extinsă la nivelul întregii țări până la noi ordine, conform Comandamentului operațiilor comune al Armatei din Irak.

Mai mult, miliția personală a clericului șiit Muqtada al-Sadr, cunoscută sub numele de Brigada Păcii, a fost observată patrulând cu arme de calibru mediu în incinta Pieței Tahrir din Bagdad, la doar câțiva metri de zona centrală a capitalei țării.

Dat fiind contextul intern tensionat, punctele de trecere a frontierei dintre statele Iran și Irak au fost închise de autoritățile de la Teheran, conform Știripesurse.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Știre inițială: Date fiind luptele de stradă, armata țării a declarat stare de asediu la nivelul capitalei Irakului, astfel că personalul ONU și cel al misiunilor diplomatice străine au decis să părăsească zona. Pe lângă asta, Guvernul țării a hotărât să suspende toate întrunirile.

Mai mult, au fost trase multiple focuri de armă, fiind folosită muniție reală, conform observatorilor irakieni, citați de Al Arabiya.

Premierul țării, furios din cauza protestelor deosebit de violente din capitala Irakului

Mustafa Al-Kadhimi, premierul Irakului, care este și comandant-șef al Forțelor Armate, a cerut Consiliului de Miniștri să suspende ședințele până la noi ordine, date fiind protestele violente organizate de susținătorii lui Sadr.

„Evoluțiile periculoase care au avut loc astăzi în dragul nostru Irak, cu demonstranții care au luat cu asalt Zona Verde și au pătruns în instituțiile guvernamentale, arată gravitatea consecințelor continuării și acumulării diferendelor politice. În timp ce afirmăm că încălcarea de către demonstranți a instituțiilor statului este un act condamnat și în afara procedurilor legale, facem apel la Eminența Sa Sayyid Muqtada al-Sadr, care a sprijinit întotdeauna statul și a subliniat dorința de a-i păstra statura și respectul pentru forțele de securitate, pentru a contribui la apelul către demonstranți de a se retrage din instituțiile guvernamentale.

Persistența disputei politice până la punctul de a deteriora toate instituțiile statului nu servește poporului irakian, aspirațiilor sale, viitorului său și integrității sale teritoriale. Reînnoim apelul la reținere din partea tuturor și facem apel la demonstranți să se retragă imediat din Zona Verde și să respecte instrucțiunile forțelor de securitate responsabile de protejarea instituțiilor oficiale și a vieților cetățenilor”, a cerut premierul Irakului, Mustafa Al-Kadhimi, conform Mehr News.

Disensiunile politice din Irak iau amploare

Luni, zeci de susținători ai lui Muqtada Sadr au pătruns în Zona Verde a Bagdadului, la scurtă vreme după ce politicianul și-a anunțat retragerea. Mai mulți protestatari au intrat în clădiri guvernamentale și ambasade străine, printre care Palatul Prezidențial și sediul Guvernului. Totul după ce Sadr a anunțat că renunță la politică.

„Mai devreme am decis că nu voi interveni în afacerile politice. Iar acum anunț retragerea mea definitivă (n.a. din politică) și închiderea tuturor instituțiilor (n.a. aparținând mișcării Sadr)”, a transmis Sadr. Această declarație a apărut în contextul în care susținătorii lui Sadr cer, deja de câteva luni, dizolvarea Parlamentului țării și organizarea unor noi alegeri.