Premierul irakian a supraviețuit unei tentative de asasinare cu drone
- Mihai Popescu
- 7 noiembrie 2021, 08:02
Prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi a supraviețuit unei tentative de asasinat cu drone armate care i-au vizat reședința duminică dimineața, iar oficialii au declarat că a fost nevătămat. Atacul a fost o escaladare majoră pe fondul tensiunilor declanșate de refuzul milițiilor susținute de Iran de a accepta rezultatele alegerilor parlamentare de luna trecută.
Doi oficiali irakieni au declarat pentru Associated Press că șapte dintre gărzile lui Mustafa al-Kadhimi au fost răniți în atacul cu două drone armate, care a avut loc în zona puternic fortificată, Zona Verde din Bagdad. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului pentru că nu erau autorizați să dea declarații oficiale.
"Sunt bine și printre oamenii mei. Slavă Domnului", a scris premierul pe Twitter la scurt timp după atac. El a cerut calm și reținere, „de dragul Irakului”. Mai târziu a apărut la televiziunea irakiană, așezat în spatele unui birou într-o cămașă albă, arătând calm și liniștit. „Atacul laș cu rachete și drone nu construiesc o Patrie și nu construiesc un viitor”, a spus el.
Într-o declarație, guvernul irakian a spus că o dronă încărcată cu explozivi a încercat să lovească casa lui Mustafa al-Kadhimi. Locuitorii din Bagdad au auzit sunetul unei explozii urmat de focuri de armă puternice din direcția Zonei Verde, care găzduiește ambasadele străine și birourile guvernamentale.
Declarația publicată de presa de stat spunea că forțele de securitate „luau măsurile necesare în legătură cu această încercare eșuată”
Nu a existat nicio revendicare imediată pentru atac. Ea vine pe fondul unui conflict între forțele de securitate și milițiile șiite pro-iraniene ai căror susținători protestează în afara Zonei Verzi de aproape o lună, după ce au respins rezultatele alegerilor parlamentare din Irak, în care au pierdut aproximativ două treimi din locuri.
„Tentativa de asasinat este o escaladare dramatică, depășind o linie fără precedent, care poate avea reverberații violente”, a scris Ranj Alaaldin, un cercetător la Brookings Institution, într-o postare pe Twitter.
Protestele au devenit mortale vineri, când manifestanții au încercat să intre în Zona Verde. Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene și muniție reală. A avut loc un schimb de focuri în care un protestatar afiliat milițiilor a fost ucis. Zeci de forțe de securitate au fost rănite. Al-Khadimi a ordonat o anchetă pentru a determina ce a declanșat confruntările și cine a încălcat ordinele de a nu deschide focul.
Unii dintre liderii celor mai puternice facțiuni de miliție loiale Iranului l-au acuzat deschis pe al-Kadhimi pentru ciocnirile de vineri și moartea protestatarului
„Sângele martirilor trebuie să vă tragă la răspundere”, a spus Qais al-Khazali, liderul miliției Asaib Ahl al-Haq, adresându-se lui lui Al-Kadhimi la o înmormântare organizată sâmbătă pentru protestatar „Protestatarii au avut o singură cerere, o reacție împotriva fraudei în alegeri. Răspunzând astfel (cu muniție reală) înseamnă că ești primul responsabil pentru această fraudă.”
La înmormântare au fost prezenți lideri ai facțiunilor susținute în mare parte șiiți apropiați de Iran, care împreună sunt cunoscute sub numele de Forțele de mobilizare populară sau Hashd al-Shaabi în arabă.
Abu Alaa al-Walae, comandantul Kataib Sayyid al-Shuhada, într-un tweet aparent adresat lui al-Kadhimi, care nu l-a numit, i-a spus să uite de un alt mandat ca prim-ministru.
Al-Kadhimi, în vârstă de 54 de ani, a fost fostul șef al serviciilor de informații din Irak înainte de a deveni prim-ministru în mai anul trecut. El este considerat de miliții ca fiind aproape de SUA și a încercat să echilibreze alianțele Irakului atât cu SUA, cât și cu Iranul. Înainte de alegeri, el a găzduit mai multe runde de discuții între inamicii regionali Iran și Arabia Saudită la Bagdad, în încercarea de a atenua tensiunile regionale.
SUA au denunțat ferm atacul
„Acest aparent act de terorism, pe care îl condamnăm ferm, a fost îndreptat către inima statului irakian”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Suntem în strânsă legătură cu forțele de securitate irakiene însărcinate cu susținerea suveranității și independenței Irakului și ne-am oferit asistența pe măsură ce investighează acest atac”, a adăugat el.
Statele Unite, Consiliul de Securitate al ONU și alții au lăudat alegerile din 10 octombrie, care au fost în mare parte fără violență și fără probleme tehnice majore.
Însă, în urma votului, susținătorii miliției au montat corturi lângă Zona Verde, respingând rezultatele alegerilor și amenințănd cu violență dacă nu le vor fi îndeplinite cererile de renumărare.
Afirmațiile nefondate de fraudă ale alegătorilor au aruncat umbră asupra votului. Confruntarea cu susținătorii miliției a crescut, de asemenea, tensiunile între facțiunile șiite rivale, care s-ar putea transforma în violență și ar putea amenința noua stabilitate relativă a Irakului.
Alegerile au avut loc cu luni înainte de termen, ca răspuns la protestele în masă de la sfârșitul anului 2019
Atunci zeci de mii de persoane din Bagdad și din provinciile sudice predominant șiite s-au manifestat împotriva corupției endemice, a serviciilor administrative slabe și a șomajului. Ei au protestat, de asemenea, împotriva interferenței Iranului vecin în afacerile Irakului prin intermediul milițiilor susținute de Iran.
Milițiile și-au pierdut o oarecare popularitate de la votul din 2018, când au câștigat mari alegeri. Mulți îi trag la răspundere pentru suprimarea protestelor din 2019 și pentru contestarea autorității statului.
Cele mai mari câștiguri au fost obținute de influentul cleric șiit Muqtada al-Sadr, care a câștigat cel mai mare număr de locuri în parlament, 73 din 329. În timp ce menține relații bune cu Iranul, al-Sadr se opune public ingerinței externe în afacerile Irakului.