Evenimentul Zilei > Actualitate > Lumea artistică, lovită de o nouă tragedie. Un artist extrem de iubit a murit. A fost un deschizător de drumuri
Lumea artistică, lovită de o nouă tragedie. Un artist extrem de iubit a murit. A fost un deschizător de drumuri

Lumea artistică, lovită de o nouă tragedie. Un artist extrem de iubit a murit. A fost un deschizător de drumuri

Unul dintre cei mai cunoscuți comedianți americani, considerat părintele satire politice, a încetat din viață la locuința sa.

Comediantul Mort Sahl, a murit la vârsta de 94 de ani, după cum relatează mai multe publicații americane importante. Mort Sahl locuia, în ultima perioadă într-o casă situată în apropiere de orașul San Francisco.

Informația despre deces a fost prezentată de o prietenă a comediantului care, însă, nu a indicat și cauza morții acestuia. Știrea a fost preluată de publicațiile New York Times și Washington Post care au fost citate de agenția Reuters.

Sursa foto: EVZ

Unul dintre cei mai influenți comedianți americani

Mort Sahl a avut o influență importantă asupra altor comedianți importanți din Statele Unite, precum George Carlin,

şi Jonathan Winters. De asemenea, el a fost apropiat de un alt deschizător de drumuri în lumea comediei, Lenny Bruce.

Discul său, intitulat „Mort Sahl at Sunset”, lansat în 1955, a fost primul album de stand-up comedy, care a inspirat un spectacol pe Broadway, trei ani mai târziu.

Morton Lyon Sahl s-a născut în Canada, la Montreal pe 11 mai 1927, dar a crescut în Statele Unite, la Los Angeles. El a urmat și absolvit cursurile Universităţii din California de Sud, după care s-a mutat în zona San Francisco. Aici, la începutul anilor ’50 și-a făcut intrarea în lumea comediei.

Până în anii ’60, Sahl a devenit atât de popular încât revista Time, care l-a numit „Will Rogers cu colţi”. Publicația i-a dedicat o copertă, prima pe care a primit-o un comediant.

În fața publicului, la show-urile sale, Mort Sahl obişnuia să susţină că nu spune glume ci doar ține prelegeri: „Eu nu spun glume. Eu ţin mici prelegeri’”.

Sursa foto: wikimedia

A revenit pe scenă în anii 70

S-a retras de pe scenă, dar a revenit parțial, în anii 1970, când alți comedianți precum George Carlin și Richard Pryor şi-au făcut apariţia în lumea comediei. Astfel, în 1988, el a avut un spectacol individual în afara Broadway-ului, intitulat „Mort Sahl’s America”.

Chiar şi după împlinirea vârstei de 90 de ani, Sahl a continuat să joace săptămânal la un teatru din apropierea locuinţei lui din Mill Valley, California. Spectacolele sale au fost transmise pe internet, în direct, spre bucuria celor care îl urmăreau.

Într-un interviu acordat New York Times în 2004, Sahl s-a descris drept populist, puritan, visător şi „perturbator”. El a fost un prieten apropiat al actorului Robin Williams, care locuia în apropiere, înainte de sinuciderea acestuia, în 2014.