Luni seară, la Digi 24, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre situația de la Prefectura Sălaj. Acolo, o mare parte a angajaților au primit sporuri în contextul activităților desfășurate în campania de vaccinare anti-covid.

Ministrul Lucian Bode a precizat că „deficitul asumat este de „undeva la 7%, iar investițiile au fost undeva la 50 de miliarde de lei. Din care 46% au fost fonduri europene nerambursabile. Noi ne-am promis ca țintă 50%, pentru anul trecut. În acest an ne propunem o țintă de aproximativ 60 de miliarde de lei investiții publice, din care 50% fonduri nerambursabile”. „Anul acesta va fi un an al reformelor, absolut obligatorii pentru sistemele publice”, a mai spus Lucian Bode.

În ceea ce privește decizia luată de a nu se mai acorda sporuri în prefecture pentru activitățile de combatere a pandemiei, ministrul a afirmat că „este o decizie asumată de Coaliție”.

Lucian Bode, despre mai multe sporuri acordate la Prefectura Sălaj: Care a fost explicația

„Nici în 2020, nici în 2021, prefectul nu beneficia de acel spor (de 30% – n.red.). De acest spor beneficiau angajații, prin ordin al prefectului, alții decât prefectul și subprefecții. Deci ei nu beneficiau și nu vor beneficia. Ce nu s-a înțeles, în legătură cu posibilitatea de a acord sporul de 30% pentru cei care lucrează efectiv în tot ce înseamnă coordonarea campaniei de vaccinare, a fost că au fost prefecturi în care s-a acordat la toți, la toți angajații din prefectură.

Vă dau exemplu: Sălaj. L-am întrebat pe domnul prefect: care a fost rațiunea pentru care din 43 de angajați ați acordat acest spor la 40? Prefectul și cei doi subprefecți nu au primit acel spor. Explicația a fost la fel ca la oricare dintre prefecți. Și anume că salariile angajaților din instituțiile prefecților au rămas mult sub cele ale autorităților locale. Mult însemnând cu 20-40% mai mici”, a declarat Lucian Bode.

Ba mai mult, ministrul a mai ținut să puncteze că acest spor va fi tăiat deoarece alți angajați ai statului care participă la procesul de asigurare a vaccinurilor nu primesc aceste sume de bani.