Evenimentul Zilei > Actualitate > Lucian Bode, despre situația bizară de la Prefectura Sălaj. De unde sunt bani de sporuri?
Lucian Bode, despre situația bizară de la Prefectura Sălaj. De unde sunt bani de sporuri?

Lucian Bode, despre situația bizară de la Prefectura Sălaj. De unde sunt bani de sporuri?

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit, luni seară, despre situația de la Prefectura Sălaj, unde majoritatea angajaților au primit sporuri în contextul activităților desfășurate în campania de vaccinare anti-covid.

Luni seară, la Digi 24, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre situația de la Prefectura Sălaj. Acolo, o mare parte a angajaților au primit sporuri în contextul activităților desfășurate în campania de vaccinare anti-covid.

Ministrul Lucian Bode a precizat că „deficitul asumat este de „undeva la 7%, iar investițiile au fost undeva la 50 de miliarde de lei. Din care 46% au fost fonduri europene nerambursabile. Noi ne-am promis ca țintă 50%, pentru anul trecut. În acest an ne propunem o țintă de aproximativ 60 de miliarde de lei investiții publice, din care 50% fonduri nerambursabile”. „Anul acesta va fi un an al reformelor, absolut obligatorii pentru sistemele publice”, a mai spus Lucian Bode.

În ceea ce privește decizia luată de a nu se mai acorda sporuri în prefecture pentru activitățile de combatere a pandemiei, ministrul a afirmat că „este o decizie asumată de Coaliție”.

Lucian Bode, despre mai multe sporuri acordate la Prefectura Sălaj: Care a fost explicația

„Nici în 2020, nici în 2021, prefectul nu beneficia de acel spor (de 30% – n.red.). De acest spor beneficiau angajații, prin ordin al prefectului, alții decât prefectul și subprefecții. Deci ei nu beneficiau și nu vor beneficia. Ce nu s-a înțeles, în legătură cu posibilitatea de a acord sporul de 30% pentru cei care lucrează efectiv în tot ce înseamnă coordonarea campaniei de vaccinare, a fost că au fost prefecturi în care s-a acordat la toți, la toți angajații din prefectură.

Vă dau exemplu: Sălaj. L-am întrebat pe domnul prefect: care a fost rațiunea pentru care din 43 de angajați ați acordat acest spor la 40? Prefectul și cei doi subprefecți nu au primit acel spor. Explicația a fost la fel ca la oricare dintre prefecți. Și anume că salariile angajaților din instituțiile prefecților au rămas mult sub cele ale autorităților locale. Mult însemnând cu 20-40% mai mici”, a declarat Lucian Bode.

Ba mai mult, ministrul a mai ținut să puncteze că acest spor va fi tăiat deoarece alți angajați ai statului care participă la procesul de asigurare a vaccinurilor nu primesc aceste sume de bani.