Exclusiv EVZ. Poliția Română trage obloanele noaptea! După ora 16.00 sau 22.00 se închid sute de posturi de poliție

Exclusiv EVZ. Poliția Română trage obloanele noaptea! După ora 16.00 sau 22.00 se închid sute de posturi de poliție

„Suntem cu ochii pe voi!”, spunea nu demult fostul ministru de Interne, Marcel Vela, dublându-și spusele cu un gest celebru, cu tentă misterioasă, copiat parcă din filmele cu mafioți. Realitatea este, însă, cu totul alta. Nu există polițiști care să stea tot timpul cu ochii pe infractori, așa cum prevede legea, și asta pentru că, la un moment dat, Poliția Română se...închide!

Poliția Română trage obloanele noaptea!

Da, în țară, sunt sute de localități, unde după ora 16.00 sau 22.00 și până în zori nu mai vezi picior de polițist în teren. Sâmbăta și duminica, e și mai grav. Doar în situații excepționale, în cazul unor apeluri de urgență 112, polițiștii sunt chemați din timpul liber de refacere a capacității de muncă.

Criminaliști, judiciariști, polițiști de la ”Rutieră” și chiar mascații de la forțele speciale ajung să intervină, chemați de acasă. Context în care bietul cetățean e complet lipsit de apărare în fața unor potențiale atacuri în intervalele de timp în care polițiștii lipsesc din teren!

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul instituțiilor de învățământ ale MAI, dat peste cap

Lipsa acută de personal din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) e o problemă care macină demult această instituție. Dar nici unul dintre miniștrii care a ajuns în vârful ei nu a găsit o rezolvare. Ba, mai mult, din motive de neînțeles, în urmă vreo trei ani, a fost dat peste cap programul clasic al admiterilor în instituțiile de învățământ ale MAI - școli de agenți/subofițeri -, care mai puteau completa cumva cu forțe proaspete organigramele și așa subțiate ale Poliției Române.

De fapt, aceste ”pepiniere” puteau acoperi, măcar parțial, nevoile unei structuri care se vrea a fi de forță. Suspendarea examenelor din august-septembrie și mutarea lor în ianuarie sau martie (cum e cazul acestui an) au îndepărtat foarte mulți candidați. Calculele vorbesc despre promoții de 200-400 de polițiști în loc de 1.400-1.500. Cât puteau oferi școlile în condițiile vechiului calendar al examenelor.

Regula „permanenței”. După ora 16.00 sau pe timpul nopții, totul cade pe umerii unui singur polițist

Așa s-a ajuns în situația, probabil unică în Europa, dacă nu chiar în lume, ca Poliția Română să lucreze și cu oameni puțini, și cu program scurt. Și nu non-stop, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, cum o cere Legea 360/2002 – Statutul Polițistului (”Serviciul polițienesc are caracter continuu și obligatoriu” – art 44), dar și Ordinul MAI 577/2008 (”În cazul structurilor operative, în funcție de specificul misiunilor, sau de situația operativă existentă, se va asigura prezența la serviciu a cel puțin 1/3 din polițiști, inclusiv în zilele nelucrătoare” – art 17). Ci în baza unui orar care, după ora 16.00 sau 22.00, când se iese din serviciu, se pune lacăt pe ușile a sute de posturi de poliție din țară.

Sun lăsate descoperite cine-știe câte drumuri naționale și județene pe care pot circula nestingheriți contrabandiști, cărăuși, șoferi beți sau drogați. Cu alte cuvinte, Internele își încalcă flagrant propriile legi după care funcționează, fără ca vreunui ”cap” al MAI să-i pese!

În momentul de față, în țară sunt cel puțin 15 județe în care șefii aplică regula ”permanenței”. O găselniță pe care sindicaliștii au numit-o muncă la negru. Cele mai mari probleme sunt la Tulcea, Bacău, Teleorman, Sălaj și Hunedoara unde, după programul care se încheie la ora 16.00 sau 22.00, totul cade pe umerii unui singur polițist.

Poliția Română trage obloanele noaptea! „E ilegal, e mai rău ca munca la negru!”

„După orele de program, avem multe situații în care un singur polițist este desemnat să preia toate cazurile care sunt semnalate prin serviciul 112. El se duce la caz, el audiază, el face cercetare la fața locului. E singur, nu e sprijinit de nimeni. Acel polițist este obligat, chiar dacă a ieșit din tura lui normală, să doarmă cu telefonul sub cap.

Dacă a primit caz, se îmbracă și se duce la secție, își ia mașina de serviciu, arma și pleacă unde e solicitat. Nu se mai odihnește cum ar fi normal, după 8/12 ore de muncă. Avem situații în care permanența este asigurată câte o săptămână de un singur polițist. Situații de acest gen se întâlnesc la toate unitățile de poliție municipale și orășenești care nu sunt reședință de județ.

După ora 16.00, din cauza numărului mic de polițiști, nu mai avem polițiști de la judiciar, rutieră și proximitate în serviciu! E ilegal, e mai rău ca munca la negru. Pentru că polițiștii după orele de program sunt în continuare la dispoziția instituției fără să fie plătiți în nici un fel!”, ne-a declarat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului ”Europol”.

La ora zece seara, mascații din trupele speciale ”sting lumina”

Până și mascații, luptătorii din trupele speciale de intervenție lucrează după un program gândit parcă pentru un magazin. Schimbul unu întră la șase dimineața și iese la amiază, la ora două, iar schimbul doi intervine în intervalul orar 16.00-22.00.

După ora zece seara, Dumnezeu cu mila. Sau, mai bine zis, cetățeanul e la mila infractorului. Teleorman, Mehedinți, Sălaj, Satu Mare sunt doar câteva dintre județele unde luptătorii de la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS) vin de acasă, dar doar la nevoie. Nu există schimbul trei care să stea în unitate, în așteptare, pentru siguranță. La Vâlcea e puțin diferit, în sensul că există tură de dimineață și de noapte, dar în intervalul 14.00-22.00, serviciul este complet descoperit!

Din pat, direct la intervenții. Poliția Română trage obloanele noaptea!

”Oamenii sunt chemați de acasă, din timpul liber. Până se echipează, până ajung la serviciu să-și ia armele și autoturismele de servciu se pierde mai bine de o oră, momentul operativ esențial. În plus, luptătorii din trupele speciale au un tipic aparte. Trebuie să se aștepte unii pe alții pentru că nu pot ieși la intervenție mai puțin de patru.

Efectiv sunt luați din pat și trimiși la intervenție. Colegii noștri nici nu apucă să se mai odihnească, iar calitatea intervenției lor poate fi afectată. E valabil pentru orice polițist care e nevoit să muncească după program. Judiciariști, criminaliști, rutieriști și polițiștii din cadrul celorlalte structuri operative. Și asta din cauza incompetenței conducerii fiecărei unități de a folosi eficient resursa umană”, a mai adăugat Andreica.

În cazul agenților de la Poliția Rutieră, lucrurile stau exact la fel în toată țara, mai puțin în municipiile reședință de județ. La ora 22.00 se dă ”stingerea”, adică după încheierea celor două ture: 6.00-14.00 și 14.-22.00. Sunt zone unde, pentru sâmbătă și duminică, s-a ales varianta unei singure ture (8.00-16.00)! În tot acest timp, pe șosele nu este nici măcar un polițist de la ”Rutieră”! Drumurile pot deveni astfel raiul infractorilor.

Nu sunt apeluri la 112, e bine. Nu e nevoie de poliție noaptea pe străzi

Există, se spune, situații neraportate în care, din cauza faptului că polițiștii chemați de acasă nu au ajuns la timp la un caz, cel care a comis infracțiunea sau contravenția a dispărut de la locul faptei.

Aceste condiții de criză sunt întreținute, spun sindicaliștii, chiar de unii dintre șefii de inspectorate. Care invocă numărul mic de apeluri de urgență 112 și, ca atare, consideră că nu se „impune” planificarea polițiștilor pe toată durata celor 24 de ore/7 zile din 7. Cu alte cuvinte, ar trebui să se întâmple ceva, să fie atacuri, jafuri, tâlhării. Să moară oameni noaptea de mâna criminalilor, pentru ca poliția să lucreze non-stop, așa cum o cere legea, dar și logica.