Direcția Logistică a MAI, sub lupă. Anchetă pentru ore suplimentare la Interne
- Robert Andrei
- 19 ianuarie 2021, 14:09
Direcția Logistică a MAI, sub lupă. Ofițerii de la ”Audit” vizează nu numai problemele obișnuite de serviciu, ci și felul în care polițiști ai acestei direcții - printre care și șefi, și-ar fi oferit, ca bonus salarial, ore suplimentare muncite după terminarea programului sau în zilele libere.
Direcția Logistică a MAI, sub lupă. Începutul de an vine pentru șefii de la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu un control financiar uriaș. Ofițerii de la ”Audit” vizează nu numai problemele obișnuite de serviciu, ci și felul în care polițiști ai acestei direcții - printre care și șefi -, și-ar fi oferit, ca bonus salarial, ore suplimentare muncite după terminarea programului sau în zilele libere.
Surse din cadrul „Internelor” vorbesc despre faptul că unul dintre cei vizați ar fi cms.șef M.D., ofițer recent pensionat asupra căruia planează suspiciunea de a fi încasat, lunar, fără drept, sume provenite din ore suplimentare.
Controlul este în plină derulare și nu s-a ajuns încă la un rezultat ce poate da naștere unui nou scandal în MAI după cel provocat de fostul șef al Jandarmerie, Bogdan Enescu și el implicat într-o poveste cu multe ore suplimentare pe care și le-a aprobat în vremuri de pandemie.
Controlul de fond s-a transformat, la „pont”, într-unul tematic
De mai bine de două săptămâni, ofițeri de la Direcția de Audit Public Intern îi verifică pe colegii lor de la ”Logistică” - de la șefi la polițiști cu funcții de execuție -, într-un control care, inițial, a fost unul de fond.
Adică unul obișnuit, care se face la anumite intervale de timp și care vizează o sumedenie de probleme de serviciu de natură financiară. În timpul acestor verificări de rutină derulate cu acordul șefilor MAI, ofițerii cu atribuții de control ar fi primit informația că există suspiciuni cu privire la faptul că polițiști de la ”Logistic”, printre care și un ofițer recent pensionat, ar fi beneficiat de sporuri salariale în baza orelor suplimentare pe care și le-ar fi decontat.
În cazul lui M.D., polițist aflat acum la pensie, ar fi vorba de venituri crescute în ultimele șase luni. Sume încasate la salariu care, mai apoi, au fost folosite, într-un anume procent, la calcul pensiei care i-a fost stabilită.
Ofițerul vizat de informație s-a pensionat înainte de a începe controlul
”La Direcția Logistică este, cam de la începutul anului, un control în derulare. Sunt verificări planificate, de fond, care urmăresc îndeplinirea sarcinilor de serviciu, modul de gestionare a banului public de către personalul de acolo.
Dar și felul în care șefii gestionează activitatea direcției. Însă, pentru că pe parcurs a apărut informația că mai mulți polițiști de acolo, printre care și un ofițer care acum e la pensie, ar fi încasat ore suplimentare necuvenite, se fac verificări și în acest sens. Ofițerul respectiv a ieșit deja la pensie, în baza raportului semnat de noul ministru Bode”, ne-au explicat surse din cadrul ”Internelor”.
Logistica este un serviciu neoperativ, de birou
Dacă în registrele speciale în care se consemnează orele suplimentare lucrate de polițiștii verificați - documente semnate de șefi și prezentate pe ordin de zi al unității -, va apărea și numele acelui ofițer recent pensionat ar putea să fie o problemă.
Și asta pentru că Direcția ”Logistică” este un serviciu neoperativ al ”Internelor”, unul administrativ, de birou, care nu beneficiază de aceste sporuri plătite, facilități prevăzute doar pentru polițiștii operativi care lucrează după program sau în zilele libere legale.
„Atribuirea orelor suplimentare fără drept este, în general, o problemă în MAI”
”Polițiștii cu funcții de conducere de la ”Logistică”, ofițeri care nu sunt în operativ, nu beneficiază de ore suplimentare plătite. Sunt și cazuri excepționale când aceștia (n.r. șefii) fac teren, când sunt operativi, dar nimeni nu le aprobă orele suplimentare, chiar dacă ei le-ar cere. Aceste ore trebuie aprobate de cineva, care apoi răspunde. Din ce știu, sub semnătura acelui ofițer care s-a pensionat recent nu există cereri de ore suplimentare.
Legat de polițiștii cu funcție de execuție se va vedea dacă au avut dreptul la acele ore din postura de angajați ai unui serviciu neoperativ. Auditul intern va stabili acest lucru la finalul verificărilor. Atribuirea orelor suplimentare fără drept este, în general, o problemă în MAI deoarece sunt mulți care își bagă aceste ore la salariu cu toate cu nu au dreptul sau că nu le-au efectuat”, ne-a explicat Iulian Surugiu, președinte fondator al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).
Doi frați, unul la ”Audit”, la control, altul la ”Logistică”, printre cei verificați
Unele voci au pus sub semul întrebării corectitudinea controlului deoarece din echipa celor de la ”Audit” face parte fratele unui ofițer de la ”Logistică”. Însă, reprezentanți ai ”Internelor” spun că ofițerul cu atribuții de control nu este în colectivul desemnat să facă verificări la ”Logistică.
Cazul de la Direcția ”Logistică” din MAI seamănă izbitor cu cel al fostului șef al Jandarmerie Bogdan Enescu, cercetat pentru că și-ar fi ”umflat” numărul orelor suplimentare în timpul pandemiei. Cazul său a ajuns obiect de dosar penal la DNA.
De ce ”pontul” a fost oferit după pensionarea ofițerului vizat?
În cazul ofițerului recent pensionat, lucrurile sunt un pic diferite. Polițistul este acum la pensie, iar pentru a se stabili cine și cum a acționat în acordarea plății orelor suplimentare cercetările ar trebui să vizeze și serviciul de Resurse Umane/Financiar al ”Internelor”, cel care a trimis documentele de pensionare către Casa de Pensii. Dacă era în activitate, fostul ofițer ar fi trebuit să fie verificat de controlul intern, de membrii comisiilor disciplinare din MAI sau de colegii de la ”Audit”.
De aceea, unii dintre cei care au auzit de acest control se întreabă, pe bună dreptate, de ce ”pontul” nu a fost oferit mai devreme ofițerilor de la ”Audit” atâta vreme cât se vorbește că sumele ar fi fost încasate în urmă cu cel puțin șase luni înainte de pensionare. Poate că planul de schimbări din funcție a șefilor din MAI pe care și-l propune ministrul Bode este deja în faza de început.
Majoritatea angajaților Ministerului Afacerilor Interne beneficiază de plata orelor suplimentare încă din anul 2014, printr-un ordin de ministru dat la acea vreme de Gabriel Oprea, fost șef al ”Internelor”. Anual, acest ordin este supus, formal, aprobării.