Cazul Duicu. SPP a distrus registrele în care se trec vizitatorii de la Guvern
- Virgil Burl ă
- 6 mai 2014, 09:33
Serviciul de Pază și Protecție susține că nu mai are registrele de intrări – ieșiri din sediul Guvernului. În dosarul președintelui Consiliului Județean Mehedinți, DNA arată că, pe 13 iunie 2013, în biroul premierului Victor Ponta, a avut loc o întâlnire între șeful Poliției, Petre Tobă, fostul ministru de Interne Radu Stroe și Adrian Duicu, baronul de Mehedinți.
Duicu ar fi cerut atunci premierului ca protejatul său, Constantin Ștefan Ponea să fie păstrat la șefia Poliției mehedințene. Întâlnirea din biroul oficial a fost negată cu vehemență de premierul Victor Ponta.
Paznicii să răspundă
Pentru rigurozitate, am solicitat Guvernului, în baza legii transparenței decizionale, lista celor care s-au înregistrat și au fost legitimați la poarta Executivului pe 13 iunie 2013 în intervalul orar 7.00 -19.00. După 13 zile am fost informați că ”Palatul Victoria este un obiectiv protejat de Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și, de aceea, SPP este singura instituție în măsură să comunice datele solicitate. În consecință, vă rugăm să vă adresați Serviciului de Protecție și Pază”, se arată în răspunsul Guvernului.
Lista celor care intră și ies pe poarta Executivului este secretă
Urmând sfatul primit, am solicitat SPP să ne spună cine a intrat și cine a ieșit din sediul Guvernului pe 13 iunie anul trecut. La acestă întrebare banală ni s-a răspuns că ” Informaţiile solicitate de către dumneavoastră nu intră în categoria informaţiilor de interes public astfel cum acestea sunt definite în art. 2 lit. b din Legea 544/2001 Privind liberul acces la informaţiile de interes public”. Ce spune respectivul articol? ”prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice”.
SPP a scăpat de probe
În continuare, răspunsul SPP arată că ”totodată precizăm faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, aceste documente sunt distruse la fiecare 3 luni”. Altfel spus, în acest moment nu mai există nicio informație despre cine a intrat, cine a ieșit și unde au fost conduși vizitatorii din instituție în urmă cu aproape un an. Între timp, pe 30 aprilie, șeful Poliției Române, Petre Tobă, a fost audiat la DNA ca martor în dosarul lui Adrian Duicu, arestat pentru corupție. Procurorii susţin că Adrian Duicu s-ar fi folosit de influenţa sa politică pentru a-l păstra la șefia poliției Mehedinți pe Ştefan Ponea. Ulterior acesta trebuia să ocupe o funcţie importantă în Ministerul de Interne.
Tobă, chemat la ordin
Procurorii spun că Duicu l-a sunat pe Ponea din cabinetul lui Victor Ponta, loc din care s-a făcut și traficul de influență. ”La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.”, se arată în Referatul procurorilor DNA.
Telefonul din cabinet
Adrian Duicu conducea în Mehedinţi o reţea de corupţie integrată. El a fost arestat, alături de doi complici, pe 4 aprilie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-a traficat influenţa în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se află şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful IGPR, Petre Tobă.