Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv EvZ. Scandal uriaș în IPJ. Polițiști, acuzați că au bătut cu bestialitate un tânăr. ”Nu am dat în el”
Exclusiv EvZ. Scandal uriaș în IPJ. Polițiști, acuzați că au bătut cu bestialitate un tânăr. ”Nu am dat în el”

Exclusiv EvZ. Scandal uriaș în IPJ. Polițiști, acuzați că au bătut cu bestialitate un tânăr. ”Nu am dat în el”

Doi polițiști de la Serviciul Investigații Criminale (SIC) de la IPJ Bacău au intrat zilele trecute în atenția șefilor lor, dar mai ale a procurorilor după ce au fost acuzați că ar fi bătut un tânăr, în anchetă, chiar în sediul poliției. Cum înregistrarea făcută cu telefonul mobil este doar audio, cei doi agenți șefi împotriva cărora se îndreaptă acuzația de purtare abuzivă recunosc că l-au înjurat pe băiat, dar se apără spunând că nu l-au atins pe puștiul ce are 17 ani. Zgomotele ce pot fi asociate unor palme încasate de băiat sunt puse într-adevăr de cei doi polițiști pe seama lovirii de către ei, la nervi, cu palmele sau cu pumnii, dar a meselor din biroul în care s-a derulat interogatoriul. 

Puștiul care acuză că a fost brutalizat în sediul poliției este una dintre piesele ce ar fi trebuit să întregească tabloul unei tâlhării consumate în noiembrie, în zona Șerbănești, din Bacău. Acolo, doi amici de-ai lui l-au lăsat fără 50 de euro pe un al băiat din grupul lor – bani pe care victima îi furase de la tatăl său pentru a cumpăra ”iarbă”. Autorii atacului sunt acum în custodia polițiștilor pentru tâlhărie și, respectiv, complicitate la tâlhărie, dar, pentru ca procedura să fie completă, la dosar mai era nevoie și de declarația băiatului de 17 ani, martor la acele incidente. 

Martorul mut, telefonul mobil

Din acest motiv, cei doi polițiști ce au gradul de agent șef – care lucrează numai la ”Judiciar” de 20-25 de ani -, l-au săltat pe băiat și l-au dus la sediul IPJ Bacău pentru a fi audiat. Aici, însă, lucrurile au scăpat de sub control și s-a ajuns la acuzații grave: băiatul spune că a fost bătut, amenințat și înjurat de cei doi agenți care l-au anchetat. Martor mut la toate scenele derulate în biroul SIC i-a fost chiar telefonul mobil cu ajutorul căruia a înregistrat întreaga discuție, presărată cu amenințări, jigniri și înjurături, dar și cu zgomote ce par a fi  lovituri de palmă încasate acolo, în biroul de la ”Judiciar”. 

”Nu eu am pus-o pe internet. Cineva necunoscut a făcut-o”

Toată această poveste – felul agresiv în care cei doi agenți l-au anchetat -, a fost făcută publică acum câteva zile după ce înregistrarea audio a fost postată pe internet. Cum a ajuns acolo, nici puștiul de 17 ani, cel care a făcut-o cu propriul telefon ajutat de imprudența polițiștilor, nu-și explică. Cel puțin așa susține. ”Nu eu am pus-o pe internet. Cineva necunoscut a făcut-o. Pe mine nu m-a interesat să fac reclamație”, avea să declare el ulterior fără să explice însă cum a fost posibil ca acel ”necunoscut” să-i scoată înregistrarea din aparat și, mai apoi, să o posteze în mediul on-line fără ca el să aibă habar. Cert este că înregistrarea audio cu cei doi agenți care s-au folosit în anchetă de metode nu tocmai ”ortodoxe” pentru a scoate de la el ceea ce voiau să audă este acum principalul martor al acuzării.  

O dată ce ancheta care-i vizează a fost declanșată – atât cercetarea disciplinară dispusă de șefii IPJ Bacău, cât și investigația procurorilor de la Curtea de Apel Bacău care au preluat cazul -, cei doi agenți șefi și-au construit rapid apărarea bazându-se, firește, pe faptul că puștiul deține doar o înregistrare audio. Cum amenințările verbale, jignirile și înjurăturile nu pot fi contestate, cei doi polițiști și-au concentrat atenția asupra acuzației de lovire care poate fi probată – în lipsa unor documente medico-legale -, doar cu ajutorul unor zgomote ce pot fi, într-adevăr, ale unor palme încasate de băiat, sunete coroborate cu rugămințile acestuia de a nu mai fi lovit. 

Polițiștii din Bacău nu recunosc că l-au lovit pe băiat. Puștiul susține că a încasat un  pumn în spate și o plamă peste față

”În rapoartele pe care le-au înaintat șefilor cei doi (n.r. polițiștii) nu recunosc că l-au lovit pe băiat. Ei spun că acele zgomote despre care s-ar crede că sunt lovituri de palmă sau pumni încasate de puști sunt de fapt lovituri de palme sau pumni date în masa din birou. Așa au spus. ”Nu am dat în el”. Cazul este acum pe masa procurorilor de la Curtea de Apel Bacău care vor cântări situația, vor analiza fiecare indiciu, fiecare probă și vor stabili dacă agenții sunt sau nu vinovați. Puștiul – un personaj care se învârte în lumea consumatorilor de stupefiante -, susține că a încasat un pumn în spate și o palmă peste față”, ne-e explicat surse judiciare. 

În paralel cu ancheta procurorilor băcăuani de la Curtea de Apel se derulează și o cercetare administrativă internă care vizează întreg comportamentul celor doi agenți șefi de la ”Judiciar”. Șefii de la IPJ Bacău așteaptă explicații cu privire și la încălcarea dispozițiilor de acces în unitate. 

Disciplinar, cei doi agenți sunt vinovați

”Procurorii vor decide dacă polițiștii l-au lovit pe băiat. Cei doi agenți spun că nu. Că despre felul în care i-au vorbit, totul e înregistrat. Agenții sunt vinovați, din punct de vedere al cercertării noastre, de încălcarea unor regulamente interne. Au fost încălcate dispozițiile de acces în unitate cu telefonul mobil. Oricine vine din afară este întrebat dacă deține anumite obiecte. Acel aparat ar fi trebuit să rămână la poartă, la ofițerul de serviciu, iar numele posesorul lui trecut în registru. La ieșire, putea fi recuperat sub semnătură. E o notă, chiar la intrarea în sediu (n.r. IPJ Bacău) care prevede că intrarea cu telefonul mobil în sediul poliției este interzisă. În locul telefonului putea fi o armă sau cine știe ce… Agenții nu s-au preocupat de siguranța lor, a colegilor și a instituției. Însă, asta nu scuză cu nimic comportamentul din anchetă a celor doi polițiști. Una e ancheta penală a procurorilor care va decide dacă sunt vinovați, alta e cercetarea noastră disciplinară în urma căreia am stabilit că sunt vinovați. Sunt complet separate”, ne-au mai dezvăluit aceleași surse. 

Dacă vor fi cercetați penal, polițiștii vor rămîne fără arme și fără sporuri

Pentru că împotriva celor doi agenți acuzați de purtare abuzivă nu a fost încă declanșată cercetarea penală, ei continuă să-și îndeplinească normal sarcinile de serviciu, conform fișei postului. Dacă vor fi trimiși în judecată, polițiștii  vor fi retrași din misiunile operative, vor fi nevoiți să predea armele și vor pierde anumite sporuri salariale.