Aceasta consideră că în cadrul DNA ar trebui angajați exclusiv procurori „cu o pregătire specializată în combaterea infracțiunilor de corupție”, sintagmă ce a fost schimbată de Tudorel Toader, când a dat OUG 923/2018, cu sintagma “calități și rezultate profesionale deosebite în combaterea infracțiunilor de corupție”.
Renate Weber argumentează că “noua configurare a condițiilor de eligibilitate a procurorilor” “generează încălcarea competenței funcționale a organului de urmărire penală și sunt neconstituționale”.

“În consecință, participarea procurorului la actele de procedură trebuie să fie asigurată de către un procuror apt să exercite reprezentarea parchetului în fața instanței, deci un procuror competent din punct de vedere funcțional”, arată în sesizare Avocatul Poporului.

Aceasta mai susține că “în cazul în care urmărirea penală este efectuată de către un procuror care nu are specializarea necesară pentru reprezentarea Ministerului Public în actele pendinte, competența materială și funcțională a acestuia este grav viciată”.

“Astfel, în actuala reglementare, în opinia noastră, dreptul la un proces echitabil este afectat prin lipsa procurorilor specializați și respectiv competenți din punct de vedere funcțional în cadrul Direcției Naționale Anticorupție potrivit gradului de specializare avut în vedere pentru acest parchet”, se arată în sesizarea Avocatului Poporului către CCR.