Lipsa de medicamente în Europa face ravagii. Farmaciștii elveţieni avertizează asupra penuriei de medicamente

Lipsa de medicamente în Europa face ravagii. Farmaciștii elveţieni avertizează asupra penuriei de medicamenteIndustria de medicamente are cifre de afaceri de miliarde de lei, in România. Sursa: Arhiva EVZ

Elveția se confruntă cu o penurie de medicamente din cauza problemelor mari de aprovizionare care au legătură cu restricțiile de Covid-19 din China și războiul din Ucraina. 

La ora actuală Elveţia se confruntă cu o lipsă de nedescris de medicamente din cauza problemelor cu lanțul de aprovizionare care are legătură cu restricțiile de Covid - 19 din China şi războiul din Ucraina, a declarat Asociația farmaciștilor din Elveţia.

„Cele mai mari probleme le avem cu medicamentele pentru copii, în special cu siropul pentru reducerea febrei. Există, de asemenea, un deficit de medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente psihiatrice şi medicamente pentru Parkinson”, a declarat Enea Martinelli, de la pharmaSuisse.

Lipsesc şi analgezicele din spitale şi farmacii

Situaţia dificilă a făcut ca medicii să fie uneori obligaţi să-şi procure medicamente din străinătate, a declarat preşedintele unei asociaţii de medici elveţieni.

„Este o situație tristă la care am ajuns”, a declarat Enea Martinelli, farmacist de spital și membru al consiliului de administrație al asociației de farmaciști pharmaSuisse, pentru postul public elvețian SRF. Cea mai mare problemă, a spus el, sunt, de asemenea, analgezicele care lipsesc din spitale şi farmacii.

Oficiul Federal pentru Aprovizionare Economică Națională (FONES) a confirmat că întreruperile aprovizionării sunt în creștere, indicând că numărul penuriei de medicamente esențiale va fi probabil mai mare decât în ​​2019.

Lipsesc unele ingrediente, flacoane sau chiar ambalajele pentru medicamente

Motivele acestor lipsuri sunt multiple, dar provin în mare parte din restricţiile în curs din China și războiul din Ucraina, care au creat blocaje în aprovizionare.

În unele cazuri, lipsește ingredientul important, în timp ce pentru altele lipsesc flacoanele sau ambalajele pentru medicamente. Elveția este, de asemenea, o țară mică, așa că nu este o mare prioritate pentru producătorii de medicamente.

Penuria i-a forțat pe medici şi nu numai să-și procure medicamente din ţările învecinate sau comandând online, a spus Philippe Luchsinger, care conduce Aşociația medicilor din Elveţia.

Philippe Luchsinger le-a cerut oamenilor să nu facă stocuri de medicamente acasă, ci mai degrabă să cumpere medicamente doar atunci când este nevoie de ele, mai relatează  swissinfo.ch.