Rezistența la antibiotice. Cât de grav este să iei medicamente de capul tău când ești răcit

Rezistența la antibiotice. Cât de grav este să iei medicamente de capul tău când ești răcit Ordinul referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu va stopa rezistenţa la antimicrobiene. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Foarte mulți români folosesc antibioticele greșit, iar acest lucru duce la rezistenţa antimicrobiană. Specialiștii recomandă vizita la medic înainte de a lua pastile pentru problemele tale de sănătate.

În 2019 s-au înregistrat aproximativ 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistenţa la antibiotice. Folosirea incorectă de antibiotice duce la rezistenţa antimicrobiană. 50% dintre români folosesc pastile pentru viroze şi răceli.

„80% din infecțiile respiratorii sunt infecţii virale, deci nu beneficiază de tratament antibiotic”, ne explică Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu- Medic Primar ORL. Specialistul a mai precizat că oamenii nu trebuie să apeleze la antibiotic fără să aibă o afecțiune gravă și că acesta poate face mai rău în unele situații.

„De exemplu, pentru roşu în gât, nu este bine să luam antibiotic”, a precizat Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu. El a mai declarat că este bine să aruncăm medicamentele expirtale și să nu luăm antibiotice fără să ne sfătuim cu medicii. „Nu păstraţi antibioticele vechi, luaţi-vă reţetele aşa cum au fost recomandate de doctor”, a spus Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu- Medic Primar ORL.

Ne puteți urmări și pe Google News
Românii mai primesc o lovitură! Scumpirile se ţin lanț. Taxa care „saltă” prețurile medicamentelor

Sursa: flickr.com

El a mai precizat că orice antibiotic trebuie luat între 7-14 zile și că nu trebuie oprit mai devreme, chiar dacă simptomele au trecut. „Nu există tratament de antibiotic de 2 sau 3 zile, pacientul se simte mai bine, dar tratamentul trebuie dus la final pentru ca antibioticul să eradicheze toţi microbii din zona respectivă” , a mai adăugat Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu.

România și rezistența la antibiotice

România are o rezistenţă de peste 50% la antibioticele uzuale. Pentru virozele obişnuite, medicii ne recomandă vitamina C, picături de nas, analgezice sau antiinflamatoare. Ei au mai declarat că doar specialiștii trebuie să decidă dacă merită luat antibiotic sau nu.

Aceștia au subliniat că antibioticele la copii pot fi foarte periculoase, mai ales dacă sunt administrate fără să fie cu adevărat nevoie. Părinții pot merge cu micuții la control dacă simptomele durează mai mult de 3-4 zile, potrivit A3.

Foarte important! Dacă tinerii încep de mici cu rezistenţa la antibiotice, vor urma probleme în viaţa de adult.