Biletele de tratament balnear. Cine beneficiază de acestea și unde pot fi folosite

Biletele de tratament balnear. Cine beneficiază de acestea și unde pot fi folosite Pensionarii.. Sursa foto: Arhiva EVZ

Biletele de tratament balnear de care pot beneficia anul acest atât pensionarii, cât și salariații care suferă de diferite afecțiuni medicale au început să fie distribuite în anumite județe. Este vorba de biletele de tratament balnear pentru seria 10/2022 cu data de intrare în perioada 29 -31 iulie 2022.

Biletele de tratament balnear și de recuperare sunt oferite în mod gratuit doar anumitor categorii de persoane.

Cine poate beneficia de biletele de tratament balnear gratuit

Anul acesta pot beneficia de bilete de tratament pensionarii, salariații care suferă de diverse probleme medicale, iar de anul acesta Guvernul a stabilit ca și pensionarii militari să fie incluși în categoria celor care primesc bilete de tratament balnear și de recuperare, decontate de stat.

Beneficiază de bilete de tratament balnear:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
  • persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă;
  • persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice;
  • persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război;
  • persoanele cu handicap;
  • persoanele care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant;
  • salariaţii care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii.

Unde pot fi folosite biletele de tratament balnear și cât costă un sejur

Biletele pot fi folosite în stațiuni de pe litoral precum Costinești sau Eforie Nord, dar și în stațiunile care oferă tratamente balneare, cum ar fi:

Amara, Buziaș, Căciulata, Călimănești, Covasna, Felix, Geoagiu, Herculane, Sovata, Pucioasa și multe altele, după cum arată site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Biletele pot fi folosite doar în anumite locații. În ceea ce privește prețurile unui bilet de tratament balnear de care beneficiază anumite persoane, acestea diferă în funcție de locul ales.

Spre exemplu, tariful unui bilet pentru stațiunea Căciulata va avea o valoare de peste 2.000 de lei.

De asemenea, dacă aleg să meargă la mare, în Costinești sau în Eforie Nord, tariful biletelor se va ridica la suma de 1.900 de lei- 2.000 de lei.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile. În cursul unui an se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiaşi beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuţii sau gratuit.

Biletele de tratament balnear se eliberează beneficiarilor numai după legitimarea acestora, acestea fiind eliberate doar personal, titularului sau unei alte persoane, desemnate de către titular prin procură autentificată, din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear.