Liderii UDMR au comemorat victimele din martie 1990
- Ionu ţ Fantaziu
- 17 martie 2012, 14:03
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremierul Marko Bela şi preşedintele UDMR Mureş, Kelemen Atilla s-au întâlnit, astăzi, la sediul Fundaţiei Kós Károly Akadémia pentru a comemora victimele decedate în timpul evenimentelor din martie 1990. În cadrul comemorării, liderii UDMR au depus coroane de flori la mormântul scriitorului Suto Andras, care a fost rănit în timpul evenimentelor de atunci
"Aducem recunoştinţa noastră şi ca un semn pentru cei care au fost închişi după evenimentele din martie. Noi am învăţat atunci o lecţie foarte dură, dar nu numai maghiarii au învăţat o lecţie, au învăţat şi românii, şi sper că au învăţat pentru o perioadă foarte lungă. Parcă este istorie ceea ce s-a întâmplat dar face parte din viaţa noastră, din memoria noastră colectivă. Lecţia pe care am învăţat-o este că orice problemă din sânul comunităţii, orice problemă din ţara asta, orice problemă care ne interesează şi ne pune într-o situaţie dificilă trebuie rezolvată în instituţii politice şi cu mijloace politice şi nu pe stradă", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
Liderul UDMR a mai spus că martie `90 rămâne ca o perioadă neagră în istoria României, în istoria comunităţii maghiare, în istoria oraşului Târgu Mureş şi în istoria de după Revoluţia din 1989 și că speră „ca niciodată să nu se repete o astfel de situație, iar toate probleme își regăsesc rezvolvarea prin dialog, folosind mijloace politice”.
Vicepremierul Marko Bela a spus că s-a întrebat de ce în fiecare an trebuie adusă în discuție acea perioadă și dacă nu ar fi mai bine să fie lăsate uitării acele evenimente.
"Răspunsul meu este foarte clar, rostul acestor comemorări ar fi să împiedicăm să se întâmple din nou ceea ce a avut loc în 1990. Săptămânile acestea din nou în Târgu Mureş au existat tensiuni, controverse privind relaţiile interetnice, legându-se de ceea ce se întâmplă la UMF. Eu nu cred într-o analogie, sunt convins că trăim într-o altă epocă, într-o altă societate, dar în acelaşi timp nici nu cred că istoria este ireversibilă. Eu cred că istoria este ireversibilă dacă avem puterea să o facem ireversibilă şi dacă reuşim să învăţăm din ceea ce s-a întâmplat acum 22 de ani. Rostul acestor comemorări ar fi de fapt acesta: să tragem foarte corect învăţămintele şi să împiedicăm repetarea istoriei şi sunt convins că avem această forţă, această capacitate”, a subliniat Marko Bela. La propunerea lui Marko Bela, UDMR a instituit un Fond de Solidaritate în anul 2000, prin care se acordă, în fiecare an, sprijin material victimelor şi rudelor victimelor acelui conflict.