Leul nu reuşeşte să-şi frâneze căderea

Leul nu reuşeşte să-şi frâneze căderea

Cursul BNR a mai „sărit“ cu 0,6 bani. Euro a fost cotat ieri oficial la 3,7695 lei, dar pe piaţa interbancară a ajuns şi la 3,78 lei.

Euro a fost cotată ieri în apropierea nivelului de 3,77 lei, potrivit cotaţiei comunicate de Banca Naţională a României (BNR). Cursul de referinţă al băncii centrale, de 3,7695 lei pentru un euro, a urcat ieri cu încă 0,6 bani faţă de cel comunicat cu o zi înainte. Pe piaţa interbancară, cea pe care tranzacţionează băncile şi în funcţie de evoluţia căreia BNR calculează şi anunţă cotaţia de referinţă, primele operaţiuni au fost realizate ieri la 3,75 lei pentru un euro. După circa o oră de tranzacţionare, euro era cotat în intervalul 3,7635-3,7650 lei. Ulterior, raportul de schimb s-a plasat în jurul valorii de 3,76 lei pentru un euro.

Ultimele tranzacţii au fost efectuate pe piaţa interbancară uşor peste acest nivel. În timpul şedinţei de ieri, cursul a fost destul de volatil însă, cotaţiile încadrându-se în intervalul 3,74- 3,78 de lei pentru un euro, potrivit dealerilor băncilor comerciale. Întrebaţi dacă astăzi euro ar putea testa pragul de 3,8 lei, dealerii băncilor comerciale nu exclud acest risc, dar afirmă că astăzi şi în zilele următoare leul ar putea să capete puteri şi să apară o uşoară apreciere.

BNR nu „a înghiţit“ lei ieri Banca centrală nu a reuşit să atragă prin licitaţia organizată ieri niciun leu deoarece dobânda oferită era sub nivelul celei de pe piaţa interbancară. „BNR oferea o dobândă de 8%, în timp ce pe piaţa interbancară aceasta era de minimum 8,5%. Astfel, nicio bancă nu s-a prezentat la licitaţie“, a spus dealerul unei bănci, informează Mediafax. Întrebaţi dacă dobânzile de 8,5%-9% la depozitele constituite pe o zi ar putea avea efecte şi asupra cursului de schimb, dealerii au avut opinii diferite. „Nu cred că va afecta prea mult nvielul cursului de schimb mâine (n.r. - astăzi)“, ne-a declarat dealerul unei bănci comerciale. Un alt dealer ne-a spus că dobânda mai ridicată de la depozitele costituite pe o zi a ajutat puţin cursul de schimb ieri. „Azi (n.r. - ieri), cursul a fost destul de stabil şi s-ar putea să se mai reflecte şi mâine“, a comentat un alt dealer. ALARMĂ Sfatul Citigrup: vindeţi acţiunile OMV Deprecierea leului a determinat banca Citigroup să revizuiască recomandarea privind titlurile OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de a „menţine“ la „vânzare“, informează Mediafax. Totodată, Citigroup a redus preţul-ţintă pentru acţiunile grupului austriac, de la 55 de euro pe unitate la 44 de euro pe unitate. Citigroup se aşteaptă ca Petrom să contribuie în proporţie de 55% la profitul brut al OMV pentru anul fiscal 2007. Banca nu crede că titlurile OMV au potenţialul să revină, ca urmare a mai multor factori negativi. Unul este cotaţia redusă a leului, care reflectă amplificarea riscurilor macroeconomice din România, precum şi perspectiva majorării preţului gazelor în ţara noastră. Un alt motiv este reprezentat de progresele raportate în proiectul de construcţie a gazoductului South Stream de către Gazprom, investiţie privită ca un concurent al proiectului Nabucco - în care este implicată OMV - de alimentare a Europei cu gaze naturale, din zona Mării Caspice, ocolind Rusia. De asemenea, există o probabilitate redusă ca OMV să reuşească să preia grupul ungar MOL.

REVENIRE Ieri a fost o zi bună pentru Bursa de Valori Bucureşti

BVB a închis şedinţa de ieri în creştere, după trei zile consecutive în care a scăzut cumulat cu 9,4 procente. Indicele general al Bursei, BET-C, a închis ziua cu un câştig de 2,16%. BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, a urcat de la 1,78%, la începutul zilei, la 2,59%, la finele şedinţei. Cel mai mare avans, de 5,21%, a fost consemnat de indicele BET-Fi al societăţilor de investiţii financiare (SIF). S-a consemnat o lichiditate de 83,14 milioane de lei, cu 75% mai ridicată decât cea înregistrată miercuri. Evoluţia de pe bursă a arătat corelaţia strânsă cu pieţele externe, care au cunoscut şi ele creşteri consistente. Capitalizarea Bursei a urcat ieri cu 4,8 miliarde de lei la 71,48 miliarde de lei (18,96 miliarde de euro). De la începutul anului, pierderea este de 14,48 miliarde de lei. Ea a fost influenţată de trendul de scădere al celorlalte Burse internaţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News