Leguma pe care a dus-o Dumitru Prunariu în spațiul cosmic pe ascuns: „Nu aveam voie”. Cum s-a ferit de supraveghetorii sovietici

Leguma pe care a dus-o Dumitru Prunariu în spațiul cosmic pe ascuns: „Nu aveam voie”. Cum s-a ferit de supraveghetorii sovietici Sursa foto: portaleducatie.ro

Astronautul Dumitru Prunariu, singurul Român care a ajuns în spațiul cosmic a povestit despre călătoria pe care a făcut-o. El a dat un detaliu interesant, din timpul voiajului, povestind despre cum a dus la bordul navetei spațiale o legătură de ceapă, în ciuda interdicțiilor. Dumitru Prunariu a dorit, astfel, să-i facă o bucurie unuia dintre colegii săi.

Dumitru Prunariu a povestit cum a reușit să ascundă și să strecoare la bordul navetei spațiale cu care a zburat în spațiul cosmic, o legătură de ceapă verde. Potrivit spuselor sale, l-a avut drept complice chiar pe medicul misiunii care îl însoțea la rampa de lansare. Cosmonautul român a ascuns legătura de ceapă într-un buzunar, ca să o ferească de ochii celor care îl verificau.

„Unul dintre colegii mei chiar voia să mănânce ceapă proaspătă și soția lui mi-a trimis-o prin doctorul care ne însoțea până la rampa de lansare. Am băgat-o în buzunarul în care țineam mănușa cosmică. Am luat-o pe ascuns, nu aveam voie. Lista obiectelor permise era foarte strictă. De aceea mi-a și fost dată înainte să mă sui în rachetă, pe rampa de lansare. Acolo nu ne mai controla nimeni”, și-a amintit amuzat, Dumitru Prunariu.

Dumitru Prunariu va povesti despre inegalabila experiență a zborului din spațiu, în cadrul emisiunii „Tu urmezi!”, difuzată sâmbătă, de la ora 20:00, la Kanal D. Tot atunci, telespectatorii vor vedea cum va face față concurentul căruia îi va adresa întrebări din domeniul care l-a făcut celebru pe singurul astronaut român.

Ne puteți urmări și pe Google News
Dumitru Prunariu

sursa foto. EVZ

Cum sunt alimentați cosmonauții în spațiu

Trebuie spus că astronauților care călătoresc în spațiul cosmic le este interzis să ia cu ei alte alimente decât cele recomandate. Aceasta pentru a reduce riscul unor potențiale îmbolnăviri. Toate produsele trimise pe Stația Spațială Internațională trec prin niște testări riguroase.

Dacă unul dintre produse pică la aceste teste este înlăturat, iar consumul său în spațiu nu este permis. Dacă alimentul trece de teste, urmează să fie introdus în meniu. Condiția este să fie sigur pentru consum și să aibă o valoare nutrițională ridicată.

Într-o zi oarecare, în „cămara cu alimente” de pe Stația Spațială Internațională sunt aproape 200 de meniuri din care un astronaut poate să aleagă. Acest bufet compune 70-75% din mesele echipajului. Pentru diferență, fiecare astronaut are dreptul să-și facă un fel de listă cu preferințe cu alimentele și băuturile pe care și le dorește. Sunt șanse destul de reduse ca el să primească ce-și dorește dat fiind că transportul pe Stația Spațială nu se face chiar în fiecare zi. De multe ori, astronautul nu își primește meniul preferat, tocmai pentru că este foarte dificil să-i fie trimis

În timp ce călătoriile spațiale devin din ce în ce mai accesibile, NASA are intenția de a îmbunătăți procesul de procesare și împachetare al alimentelor, pentru ca acestea să poată rezista cât mai mult, potrivit doctorulzilei.ro.