Spania și alte 23 de națiuni își coordonează supravegherea spațiului cosmic alături de Comandamentul Spațial al SUA

Spania și alte 23 de națiuni își coordonează supravegherea spațiului cosmic alături de Comandamentul Spațial al SUA

Ofițerii de la Centrul de Operațiuni de Supraveghere Spațială al Forțelor Aeriene și Spațiale Spaniole au participat la Global Sentinel 22

Armata Spațială și Aeriană Spaniolă a fost una dintre cele 25 de forțe aerospațiale de pe patru continente care au participat la cel mai mare exercițiu de antrenament multinațional dedicat supravegherii mediului cosmic, scrie Atalayar.com.

Prezența națională a fost asigurată de ofițeri de la Centrul de Operațiuni de Supraveghere Spațială (COVE), ale căror misiuni includ supravegherea și controlul spațiului cosmic în cadrul Sistemului Național de Supraveghere și Urmărire Spațială sau S3T (Spanish Space Surveillance and Tracking), controlul și catalogarea obiectelor ce orbitează în jurul Pământului și analizarea amenințărilor din spațiu.

COVE menține legături de cooperare cu NATO, Uniunea Europeană și Statele Unite, ceea ce a determinat ca o parte din personalul său să participe la Global Sentinel 22, un exercițiu condus de Washington Space Command și de generalul locotenent al armatei, James Dickinson, în vârstă de 60 de ani, care a adus împreună la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California aproximativ 150 de piloți dedicați monitorizării a ceea ce se întâmplă în spațiul cosmic în respectivele lor națiuni.

Alături de personalul militar din țara gazdă, au participat echipe din alte 13 națiuni NATO - Belgia, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania și Regatul Unit - și din cele două țări aspirante la NATO, care vor adera, în curând, Suedia și Finlanda.

Au participat și tehnicieni de control spațial de la cei mai puternici aliați ai Washingtonului din Asia - Coreea de Sud, Israel, Japonia și Thailanda - și din Oceania, Australia și Noua Zeelandă. Din America Latină, Brazilia și Peru, ale căror forțe armate au centre de control pentru sateliții lor de recunoaștere și observare, au fost prezente, dar Chile a lipsit, în mod evident. A participat o echipă din Ucraina, dar niciuna din nicio țară africană.

Îmbunătățirea interoperabilității și securității în spațiu

Exercițiile anuale Global Sentinel sunt axate pe creșterea interoperabilității operațiunilor spațiale dintre forțele armate care au semnat acorduri de colaborare cu Pentagonul pentru supravegherea mediului cosmic, cum este cazul forțelor armate spaniole și ale celor aparținând țărilor menționate anterior.

Se urmărește îmbunătățirea cooperării și instruirii utilizatorilor segmentului terestru dedicat inspectării continue a mediului spațial, precum și armonizarea procedurilor care guvernează regulile lor de conduită și transfer de date.

Pe scurt, fiecare ediție a Global Sentinel își propune să actualizeze și să împărtășească cunoștințele pentru a crește securitatea și a oferi răspunsuri similare în situații reale de cooperare internațională, în fața riscurilor sau amenințărilor în funcționarea sistemelor spațiale.

Unitățile militare invitate să participe la antrenament, inclusiv centrul spaniol COVE, au trimis echipe formate din patru până la o jumătate de duzină de ofițeri și subofițeri cu înaltă calificare, care au fost nevoiți să împărtășească, să urmeze și să reacționeze la cele opt scenarii diferite care le-au fost prezentate.

Distribuiți pe națiuni, aceștia s-au confruntat cu o gamă largă de situații operaționale cu sateliți, nave spațiale și diferite obiecte din spațiu, atât în ​​cooperare, cât și la nivel național. De asemenea, au format opt ​​Centre Regionale de Operațiuni Spațiale pentru a facilita integrarea echipelor multinaționale.

Extinderea schimbului de cunoștințe despre instrumentele software

Toți au avut de rezolvat simulări „de agresiune și negare a serviciilor prin satelit, de detectare a atacurilor de război electronic, de atenuare a acțiunilor intenționate împotriva infrastructurilor terestre și a perturbărilor de comunicații rezultate din furtunile solare”. De asemenea, au rezolvat incidente de reintrare controlată și necontrolată a navelor spațiale în atmosferă, au evaluat riscurile privind deșeurile spațiale pe traiectorii de coliziune cu sateliți și ale diferitelor tipuri de manevre ale platformelor și constelațiilor orbitale.

Ofițerii de legătură americani au lărgit experiența participanților în utilizarea software-ului aerospațial. Este cazul STK (Systems Tool Kit), un instrument folosit de comunitatea aerospațială civilă și de apărare la scară globală pentru analize și calcule pe orbită, misiuni planetare și interplanetare și evitarea coliziunilor orbitale.

Personalul militar spaniol a fost prezent la Global Sentinel și în anii precedenți și este de așteptat să continue. COVE urmează să atingă capacitatea operațională deplină în iunie 2023, iar specificul său include formarea continuă. Centrul a fost creat în 2021 și „dat fiind potențialul ridicat de perturbare” a câștigat „o mare relevanță”, deoarece activele spațiale „constituie infrastructuri critice pe care se bazează securitatea unei țări”, i-a explicat generalul Juan Francisco Sanz, șeful Sistemului de Control și Supraveghere Aerospațială, ministrului Apărării, Margarita Robles, cu ocazia primei sale vizite la Centru.

Ediția 2022 a Global Sentinel a avut loc în perioada 25 iulie - 3 august, la Combined Space Operations Center (CSpOC), o organizație aparținând Combined Forces Space Component (CFSCC) a Forțelor Spațiale ale SUA. Conducerea principală a exercițiului a fost sub controlul generalului DeAnna Burt, șeful CFSCC.

Conducând un colectiv de 17.000 de militari, generalul DeAnna Burt, în vârstă de 53 de ani, a fost de aproape doi ani, până la 22 august, responsabil în ultimă instanță de planificarea, integrarea, conducerea și evaluarea operațiunilor spațiale comune și combinate ale SUA. Este, de asemenea, responsabil de coordonarea managementului traficului spațial, de funcționarea sistemului de navigație GPS și de punerea la dispoziție a comunicațiilor militare prin satelit pentru comandanții de luptă superiori americani și aliații acestora.

Pentru a ocupa o poziție mai înaltă în cadrul forțelor spațiale ale Pentagonului, generalul DeAnna Burt a fost înlocuit, în urmă cu mai puțin de o săptămână, de generalul Douglas Schiess, în vârstă de 52 de ani, care până atunci a fost șeful operațiunilor spațiale și mâna dreaptă a locotenentului general Dickinson. (Autor: Juan Pons; Traducerea: Cristina Zaharia, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News